Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Kikärts/lins/sojabönsbröd

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
  • Tid: 1 timme 25 minuter
Skriv ut

Jag föredrar att göra små bullar av detta väldigt goda och nyttiga bröd. Suveränt gott!!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Mixa bönorna/linserna/kikärtorna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en vätska av alltihop. Fyll på med vatten tills du får 7 dl att ha som degvätska.
  2. Värm vätskan till 37 grader för färsk jäst (använd gärna termometer – till torrjäst ska den vara 42 grader, det är lite varmare än fingervarmt).
  3. Bryt sönder jästen i småbitar i en bunke och häll vätskan över och blanda väl. Har du torrjäst rör du istället ner jästen i mjölet och blandar väl innan du blandar med vätskan. Blanda degvätska, rågsikt, salt, olja och sirap och till sist 4 dl av vetemjölet. Rör runt med en träslev. Arbeta in resten av mjölet, lite i taget, och arbeta med sleven tills degen släpper från bunkens kanter. Hur mycket mjöl som går åt beror lite på hur torrt mjölet är.
  4. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter, övertäckt med en handduk eller med plastfolie ovanpå.
  5. Mjöla en arbetsbänk och häll ut degen ovanpå. Strö på lite mjöl ovanpå degen också och se till att dina händer är väl inmjölade. Knåda degen lite lätt och dela degen i 2 delar och rulla till längder. Varje längd delas i 6 bitar som rullas till runda bullar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, alla 12 bullar bör få plats där. Skåra eventuellt bullarna med en vass kniv, då jäser de lite långsammare. Jäs övertäckt i ytterligare 30 minuter.
  6. Se till att ugnen värmts till 225 grader innan de jäst klart. Grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen. Om du valt att göra limpor, forma degen till 2 limpor och jäs också dem i 30 minuter. Grädda limpor i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter. När bullarna svalnat så fryser du in det som inte kommer gå åt den närmaste tiden och tinar efterhand som det behövs. Tips: Diska bunken med kallt vatten, varmt vatten + mjöl = klister…

Kommentarer (3)

  • LellaGella 23 juni 2008

    Jättegott och enkelt att baka! Jag hällde i lite linfrön i degen också, vilket blev bra!

  • MajaZoya 1 februari 2009

    Bakade med kikärtor och det blev ett gott bröd men nästa gång ska jag tillsätta någon smaksättning. Soltorkade tomater, oliver eller dylikt. Men ska helt klart bakas fler gånger.

  • kattgnag 25 september 2009

    Nu har jag bakat dessa goda bröd med kokta linser i degen. Linserna var de gröna som jag kokade tillsammans med salt, lagerblad, gul lök, vitpeppar och timjan. Bröden/bullarna blev saftiga och goda och jag vill bara tacka dig för receptet! Brödet har kommit för att stanna hos mig - måste givetvis vid tillfälle även testa med bönor och kikärter. Tack igen för detta goda bröd.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.