Jag har provat några recept i lergryta och det har blivit lyckat.
Men.....Hur gör jag för att få bort stekdoften i grytan. Hela skåpet luktar stek fastän jag noggrannt rengjort grytan i hett vatten. Är det någon som har ett bra recept på bröd i lergryta?
Undrar Gilryd(H)
MatAnders31 oktober 2008
Jag kör bara med hett vatten och diskborste funkar för mig.(Y)
Gilryd3 november 2008
Ja, det verkar som det är det enda som behövs, Det kanske är meningen att dofterna ska sitta kvar i grytan. Får låta bli att ställa in den i skåpet. I alla fall ett tevligt sätt att tillaga maten på.
Eery3 november 2008
Har efter lite strul fått in mitt lergrytebröd med kakvariant eftersom MK inte ville godkänna 2 i 1 recept Lergrytebröd
kakvarianten finns bland mina recept
MatAnders3 november 2008
Ja jag tycker att lergrytan skall "stekas in" som en gjutjärnsgryta men om man ska baka i den kanske man borde ha 2 st.
bejofr3 november 2008
Har själv haft lergryta i närmare 25 år och jag diskar den bara i varmt vatten , själva kryddningen som man har i blir efter ett tag kvar i i grytan och då kryddar jag inget alls på många gånger för den blir självkryddande. Men jag önskar att jag haft en till kött, en till fisk och en till fågel.
Gilryd4 november 2008
:D Tack för tipsen. Efter 25 år måste det finnas många "goa" kryddsmaker i lergrytan. Jag ser verkligen fram emot att laga allt möjligt i min gryta. Lergrytebrödet skall jag absolut prova. Lovar att höra av mig när jag bakat brödet. Tack snälla1(L)
Limparion4 november 2008
Jag städade nu i köket och hittade en bruksanvisning för min lergryta, och mindes då att jag sett den här tråden. Där står det att man efter varje användning ska blötlägga grytan, och därefter diska grytan för hand i varmt vatten. Om nödvändigt kan man använda ett par droppar diskmedel. Sedan står det att man ska förvara grytan luftigt, ej med påsatt lock. Detta bröd (bland ett par andra recept) står också med:
Lantråglimpa (1 stor limpa)
50 g margarin
5 dl vatten
½ msk ättiksprit
½ dl sirap
25 g jäst
2 tsk salt
14 dl lantrågmjöl
Smält margarinet, tillsätt vatten, ättiiksprit och sirap och värm till 37 grader. Smula sönder jästen och rör ut den med lite av degspadet i en bunke. Användes torrjäst, se förpackningen. Tillsätt resten av degspadet, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 1 timme.
Låt den _genomfuktade_ lergrytan rinna av ordentligt och olja den invändigt. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en slät limpa. Lägg limpan i grytan och ställ in den med lock på nedre falsen i kall ugn. Vrid termostaten på 150 grader och grädda ca 2 timmar.
Hoppas nåt av detta är till hjälp. Ha en toppendag!
Gilryd5 november 2008
Tack, nu känner jag mig verkligen inspirerad att använda min lergryta. Fick den av min syster som haft den stående högst upp i ett skåp i minst 15 år och aldrig använd den. Nu kommer den till heders och säkert finns det fler lergrytor gömda lite här och var i stugorna, som är värda att plockas fram.
(L) En underbar dag med kramar från Gilryd(L)
MatAnders5 november 2008
Skrivet av Gilryd den 5 nov 2008
Tack, nu känner jag mig verkligen inspirerad att använda min lergryta. Fick den av min syster som haft den stående högst upp i ett skåp i minst 15 år och aldrig använd den. Nu kommer den till heders och säkert finns det fler lergrytor gömda lite här och var i stugorna, som är värda att plockas fram.
(L) En underbar dag med kramar från Gilryd(L)
Va kul är övertygad om att du kommer bli nöjd med resultatet sen är det spännande att lyfta på locket efter 1,5 - 2 timmar och se vad det blivit.
(Y)
Lycka till
/Anders
Jag har provat några recept i lergryta och det har blivit lyckat.
Men.....Hur gör jag för att få bort stekdoften i grytan. Hela skåpet luktar stek fastän jag noggrannt rengjort grytan i hett vatten. Är det någon som har ett bra recept på bröd i lergryta?
Undrar Gilryd(H)
Jag kör bara med hett vatten och diskborste funkar för mig.(Y)
Ja, det verkar som det är det enda som behövs, Det kanske är meningen att dofterna ska sitta kvar i grytan. Får låta bli att ställa in den i skåpet. I alla fall ett tevligt sätt att tillaga maten på.
Har efter lite strul fått in mitt lergrytebröd med kakvariant eftersom MK inte ville godkänna 2 i 1 recept
Lergrytebröd
kakvarianten finns bland mina recept
Ja jag tycker att lergrytan skall "stekas in" som en gjutjärnsgryta men om man ska baka i den kanske man borde ha 2 st.
Har själv haft lergryta i närmare 25 år och jag diskar den bara i varmt vatten , själva kryddningen som man har i blir efter ett tag kvar i i grytan och då kryddar jag inget alls på många gånger för den blir självkryddande. Men jag önskar att jag haft en till kött, en till fisk och en till fågel.
:D Tack för tipsen. Efter 25 år måste det finnas många "goa" kryddsmaker i lergrytan. Jag ser verkligen fram emot att laga allt möjligt i min gryta. Lergrytebrödet skall jag absolut prova. Lovar att höra av mig när jag bakat brödet. Tack snälla1(L)
Jag städade nu i köket och hittade en bruksanvisning för min lergryta, och mindes då att jag sett den här tråden. Där står det att man efter varje användning ska blötlägga grytan, och därefter diska grytan för hand i varmt vatten. Om nödvändigt kan man använda ett par droppar diskmedel. Sedan står det att man ska förvara grytan luftigt, ej med påsatt lock. Detta bröd (bland ett par andra recept) står också med:
Lantråglimpa (1 stor limpa)
50 g margarin
5 dl vatten
½ msk ättiksprit
½ dl sirap
25 g jäst
2 tsk salt
14 dl lantrågmjöl
Smält margarinet, tillsätt vatten, ättiiksprit och sirap och värm till 37 grader. Smula sönder jästen och rör ut den med lite av degspadet i en bunke. Användes torrjäst, se förpackningen. Tillsätt resten av degspadet, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 1 timme.
Låt den _genomfuktade_ lergrytan rinna av ordentligt och olja den invändigt. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till en slät limpa. Lägg limpan i grytan och ställ in den med lock på nedre falsen i kall ugn. Vrid termostaten på 150 grader och grädda ca 2 timmar.
Hoppas nåt av detta är till hjälp. Ha en toppendag!
Tack, nu känner jag mig verkligen inspirerad att använda min lergryta. Fick den av min syster som haft den stående högst upp i ett skåp i minst 15 år och aldrig använd den. Nu kommer den till heders och säkert finns det fler lergrytor gömda lite här och var i stugorna, som är värda att plockas fram.
(L) En underbar dag med kramar från Gilryd(L)
Tack, nu känner jag mig verkligen inspirerad att använda min lergryta. Fick den av min syster som haft den stående högst upp i ett skåp i minst 15 år och aldrig använd den. Nu kommer den till heders och säkert finns det fler lergrytor gömda lite här och var i stugorna, som är värda att plockas fram.
(L) En underbar dag med kramar från Gilryd(L)
Va kul är övertygad om att du kommer bli nöjd med resultatet sen är det spännande att lyfta på locket efter 1,5 - 2 timmar och se vad det blivit.
(Y)
Lycka till
/Anders