Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

En liter mjölk...

  • matmarie 12 augusti 2008

    Jag smakar på den och är den bara en dag gammal så dricker vi den. Men nu under rötmånaden så tycker jag att man får vara misstänksam även på mjölk som har någon dag kvar på sitt datum. Är mjölken ett par dagar gammal och inte smarkar surt, så bakar jag pannkaka eller bullar på den!
    MVH Marie

  • Ekorrungen 12 augusti 2008

    Skrivet av marwis den 11 aug 2008

    Attt ha en fryst liter mjölk är perfekt att ha med när man skaut med båten. Märks inte ngn skillnad. Själv har jag inga problem att använda utgången mjölk så länge som den smakar bra! :p


    Menar du att man kan frysa överbliven mjölk? Jag brukar köpa 1 liter för det står i receptet att man ska använda 2 dl, kan man alltså frysa resten? Hur länge håller den sej då?

    Hoppas du inte tycker det var dumt, men jag har aldrig hört talas om att man kan frysa den:p Men det är ju bra om man köper en för receptets skull o inte använder resten.

  • Vivoplena 12 augusti 2008

    Den håller sig lääääänge.

  • Jessika 12 augusti 2008

    Jag skulle aldrig drömma om att inte dricka/använda mjölk mm bara för att ett bäst-före datum har passerats. Bäst före betyder ju just bäst före. Där emot om det är ett sista förbrukningsdatum som står då åker det direkt i soporna.

  • Gyllenetider 19 oktober 2009

    Har läst era svar nu om mjölk med bäst före datum osv... skäms lite för att skriva det men idag när jag skulle spä en sås med lite mjölk tog jag fram Mellanmjölken och den luktade inte gott kan jag säga haha... min första tanke var att denna åker ju i soporna men så blev jag lite fundersam för jag har nämligen oxå hört att man kan baka surdegsbröd eller vanliga bullar på sån mjölk. Tittade även i paketet och det var klumnpar i. Vad ska jag göra? Gå på min känsla och slänga den eller testa att baka och se om det ändå blir bra?? (H) Är faktiskt nyfiken på att testa att baka men frågan är bara om jag vill äta det sen :p

    Tacksam för råd! Blev oxå positivt överraskad över att man kan frysa mjölk... hade jag ingen aning om (Y)

  • rektorskan 19 oktober 2009

    Datumet är bara en rekommendation, smaka och lukta. Mjölken håller länge, är den inte öppnad håller den en vecka minst, jag brukar testa när den är en vecka över tiden, tar lite mjölk i en kaffekopp och kör den i mikron några sekunder, är den för gammal skär den sig. Annars,frys ner den, baka, gör pannkaka och frys ner,risgrynsgröt att ätas på en gång eller frysa ner till annat tillfälle. Jag har bakat av mjölk som har gått 10 dagar efter rekommenderat datum.
    Det är ju lika med alla livsmedel, bara en rekommendation, lita på din egen lukt och smak.

  • KnasterBoll 19 oktober 2009

    Oftast när det bara är någon dag eller två utöver utgångsdatumet brukar jag göra bechamel sås av hela rasket och frysa in. Ogillar verkligen att stå och göra bechamel sås på rak arm när man ska ha den till lasagne osv. Smakar lika bra som nygjord då man värmt upp den och med lite extra skvätt mjölk i.

    Kan ju dock säga att man gjort mindre aptitliga upptäckter på morgonen då man glömt mjölk i kylen och ska ha mjölk i kaffet.

  • fredjanzon 19 oktober 2009

    Skrivet av zephie den 11 aug 2008

    Nu har det som i alla fall hemma hos oss inträffar regelbundet inträffat igen. Man gräver lite i kylen och hittar en mjölkliter vars datum gick ut igår. Jag vet ju att den inte är dålig, men likförbaskat vill man ju hellre laga nåt på den än dricka upp den.

    Så frågan lyder: vad gör ni med bortglömda mjölklitrar?

    Även tips om vad man kan göra med andra bortglömda matvaror är välkomna...

  • fredjanzon 19 oktober 2009

    Skrivet av zephie den 11 aug 2008

    Nu har det som i alla fall hemma hos oss inträffar regelbundet inträffat igen. Man gräver lite i kylen och hittar en mjölkliter vars datum gick ut igår. Jag vet ju att den inte är dålig, men likförbaskat vill man ju hellre laga nåt på den än dricka upp den.

    Så frågan lyder: vad gör ni med bortglömda mjölklitrar?

    Även tips om vad man kan göra med andra bortglömda matvaror är välkomna...

  • Hepzibah 19 oktober 2009

    Är det alltså möjligt att glömma en mjölk i kylen :D:D
    Själv dricker jag upp 1L / dag oftast så det brukar mest vara svårt att inte göra slut på den haha(Y)

  • boz1965 19 oktober 2009

    Skrivet av zephie den 11 aug 2008

    Nu har det som i alla fall hemma hos oss inträffar regelbundet inträffat igen. Man gräver lite i kylen och hittar en mjölkliter vars datum gick ut igår. Jag vet ju att den inte är dålig, men likförbaskat vill man ju hellre laga nåt på den än dricka upp den.

    Så frågan lyder: vad gör ni med bortglömda mjölklitrar?

    Även tips om vad man kan göra med andra bortglömda matvaror är välkomna...


    Är paketet oöppnat så håller den flera dagar efter Bäst-före-datum. Bäst-före är bara en rekommendation och den är dessutom satt med en ganska generös marginal eftersom mejerierna vill ha ryggen fri.

    Använd syn-, doft- och smaksinne så blir det inte fel. Slå upp lite mjölk i ett ofärgat och fullt genomskinligt glas. Ser mjölken bra ut och den luktar okej så kan man smaka på den. Är smaken också okej är mjölken fullt drickbar.

  • Gyllenetider 19 oktober 2009

    Nu såg jag att jag i mitt inlägg glömde nämna att förpackningen har varit öppen ett tag :o *glömsk* Det var alltså inte en oöppnad... Kanske ska slänga den ändå isf trots allt....

  • boz1965 19 oktober 2009

    Skrivet av Gyllenetider den 19 okt 2009

    Nu såg jag att jag i mitt inlägg glömde nämna att förpackningen har varit öppen ett tag :o *glömsk* Det var alltså inte en oöppnad... Kanske ska slänga den ändå isf trots allt....


    Men kolla den först. Onödigt att slänga mjölk bara för att man "tror" att den är dålig. Titta på den i ett klart, ofärgat glas (håll upp den mot fönstret i dagsljus eller mot en lampa). Har mjölken en lite "blåaktig" ton börjar den bli dålig. Annars kan du som sagt lukta och smaka på den.

  • jimboz 20 oktober 2009

    Måste berömma er för den otroliga energi ni skapar med en liter mjölk...Mängden är absolut avgörande för vad jag ska ta mig till när det gäller överbliven mat...Är den oöppnad så skulle jag nog göra Pankisar eller våfflor. Annars vete fåglarna vad den skulle räcka till. Vi är 3 st.i hushållet så risken med mjölken är inte speciellt stor..Jag har mer problem med pålägg som blir dåligt.

  • boz1965 20 oktober 2009

    Skrivet av jimboz den 20 okt 2009

    Måste berömma er för den otroliga energi ni skapar med en liter mjölk...Mängden är absolut avgörande för vad jag ska ta mig till när det gäller överbliven mat...Är den oöppnad så skulle jag nog göra Pankisar eller våfflor. Annars vete fåglarna vad den skulle räcka till. Vi är 3 st.i hushållet så risken med mjölken är inte speciellt stor..Jag har mer problem med pålägg som blir dåligt.


    Hehe. Är man, som någon skrev tidigare, tonårsförälder har man säkerligen inte "problem" med att mjölk blir för gammal. Problemet blir väl snarare att handla hem mjölk i samma takt den dricks upp... :D

  • Bumbis 20 oktober 2009

    Till Gyllenetider. Använd inte mjölk med klumpar i.

  • Fiona 20 oktober 2009

    Mjölk är en typisk vara som jag aldrig går på datumet när det är dags att slänga.
    Står paketet öppnat i kylen luktar jag ner i förpackningen o om jag är osäker häller jag upp i ett glas, luktar och smakar på den.
    Smakar och/eller luktar det surt så är det surt.
    Om inte - drick på.
    Jag har druckit mjölk som haft bäst före datum den 2:e den 20:e och den har fortfarande smakat precis som vanligt och jag har ALDRIG blivit sjuk.

    Sen kan jag säga att jag har större problem med bröd som ligger för länge än med mjölk som står i kylen för länge.

  • jimboz 20 oktober 2009

    När vi ändå håller på :)
    Brödet hemma har på något vis en helig ande i sig tydligen...När det är 2 skivor kvar(lingon grova) eller något annat dyrare bröd, så är det ingen som rör dom skivorna..Är dom heliga eller är dom rädda för ett Marsian angrepp från dom eller :)

    Ja se ungar !

    Kanske borde fråga dom det någon gång när jag vill se en axelryckning..hahaha

  • boz1965 20 oktober 2009

    Skrivet av jimboz den 20 okt 2009

    När vi ändå håller på :)
    Brödet hemma har på något vis en helig ande i sig tydligen...När det är 2 skivor kvar(lingon grova) eller något annat dyrare bröd, så är det ingen som rör dom skivorna..Är dom heliga eller är dom rädda för ett Marsian angrepp från dom eller :)

    Ja se ungar !

    Kanske borde fråga dom det någon gång när jag vill se en axelryckning..hahaha


    Förresten, Jimboz... Med tanke på att det snart är vinter så är det ett bra tips att man inte bör äta gul snö :p Min norske polare har lite svårt att förstå varför, men det lär han väl upptäcka. :D

  • jimboz 20 oktober 2009

    boz1965 :) Jag ska tänka på det

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.