Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
Torkning kan fungera utmärkt, då ändras cellväggarna :)PLus att en del överflödig vätska försvinner.
Funkar ju på andra saker än potatis så jag tror dig! Men har inte provat själv, tycker färskpotatis är godast med smör och salt. FUnderar på att prova nu dock, såg att det säljs ut färskpotatis till midsommar och frestelse är ju så gott!
husmusen8813 juni 2014
Skrivet av lasseza den 11 jun 2014
Skrivet av husmusen88 den 11 jun 2014
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
MosterNettan16 juni 2014
Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".
lasseza17 juni 2014
Skrivet av MosterNettan den 16 jun 2014
Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".
Jag älskar meningslösa kommentarer, trot faktiskt redan någon kommit på att det går göra bra frestelse på gammal potatis.
Dumt att prova på nyheter, sånt trams som Turkarna kom med köttbullar å kåldolmar.
Tycker man alltid skall göra som man gjort. Något kan ju faktiskt bli gott fast det är annorlunda.
Mitt smaksinne är nog kasst, men jag gillade faktiskt varianten med färskpotatis. Men det är helt frivilligt att prova.
Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
Torkning kan fungera utmärkt, då ändras cellväggarna :)PLus att en del överflödig vätska försvinner.
Funkar ju på andra saker än potatis så jag tror dig! Men har inte provat själv, tycker färskpotatis är godast med smör och salt. FUnderar på att prova nu dock, såg att det säljs ut färskpotatis till midsommar och frestelse är ju så gott!
Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.
Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}
Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.
Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.
Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".
Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".
Jag älskar meningslösa kommentarer, trot faktiskt redan någon kommit på att det går göra bra frestelse på gammal potatis.
Dumt att prova på nyheter, sånt trams som Turkarna kom med köttbullar å kåldolmar.
Tycker man alltid skall göra som man gjort. Något kan ju faktiskt bli gott fast det är annorlunda.
Mitt smaksinne är nog kasst, men jag gillade faktiskt varianten med färskpotatis. Men det är helt frivilligt att prova.