I ett recept på plankstek med spritsat potatismos och ädelostsås stod det att såsen skall göras med potatisvatten, dvs kokvattnet från potatisen. Har någon en aning om varför man ska använda potatisvatten, och går det lika bra med vanligt vatten? Jag tänkte nämligen göra såsen men inte göra potatismos utan ta klyftpotatis, så jag får inget potatisvatten. Går det lika bra, eller har potatisvattnet några särskilda egenskaper som påverkar såsens smak eller konsistens?
MatAnders18 mars 2012
Inte smakmässigt mer för stärkelsens skull i rednings syfte.
catarina6818 mars 2012
Tack! Får väl göra potatismos i alla fall...:)
Mistys18 mars 2012
Gör som du tänkt och red med potatismjöl eller maizena redning istället. Inte behöver du ändra dina planer bara för potatisvattnets skull.
Amika18 mars 2012
Jag tänkte precis säga samma sak. :)
Ha i lite potatismjöl i vattnet bara så får du samma sak som om du kokat potatisen i det. :)
Okänd18 mars 2012
Aaah, plankstek! (Y)
Potatisvatten i såsen? Om det handlar om en varm sås och att potatisen skall mosas och sedan spritsas på plankan, har jag några tips.
1. Att använda potatisvattnet (utgår från att potatisen skalas före kokning) gör man för att såsen lättare låter sig redas p.g.a.stärkelsen som finns kvar i vattnet. Sila dock noga.
2. En kall sås med ädelost kan också vara läckert på planksteken, då brytningen mellan varmt och kallt höjer smakupplevelsen avsevärt. Rör då ned den smulade osten i t.ex. gräddfil (Crème Fraiche går också bra) och smaka av med salt och svartpeppar.
3. Potatismoset, s.k. Pommes Duchesse, blir fluffigt, gott och sammetslent om man tillsätter en äggula och ett helt ägg utöver rumsvarmt smör, samt uppvärmd grädde i st.f. mjölk när moset bereds. Tillsätt även lite gurkmeja för den aptitliga färgens skull. Smaka av med salt, malen vitpeppar och malen muskotnöt. Om sedan moset spritsas runt kanten av plankan på ett dekorativt sätt, med lite toppar här och där, kommer inblandningen av ägg att ge en aptitlig, lätt bränd färg på mosets översta delar.
Lycka till! (Y)
soccermum18 mars 2012
Tips om du fortfarande vill ha potatisklyftor är att göra dem efter detta recept-då får du potatisvatten ändå :)
2, Potatismoset, s.k. Pommes Duchesse, blir fluffigt, gott och sammetslent om man tillsätter en äggula och ett helt ägg utöver rumsvarmt smör, samt uppvärmd grädde i st.f. mjölk när moset bereds. Tillsätt även lite gurkmeja för den aptitliga färgens skull. Smaka av med salt, malen vitpeppar och malen muskotnöt. Om sedan moset spritsas runt kanten av plankan på ett dekorativt sätt, med lite toppar här och där, kommer inblandningen av ägg att ge en aptitlig, lätt bränd färg på mosets översta delar.
Lycka till! (Y)
Detta tips tackar även jag för :)
Bumbis18 mars 2012
Välkommen till matklubben. Riktigt kul att läsa dina inlägg. Du trycker inte ner någon och kommer med en massa bra tips som vi hemkockar gärna vill läsa. Fortsätt så{kissed}
catarina6818 mars 2012
Tack LarsDe och Ros för recept och tips!
Lars' recept var t o m bättre än det jag hade tänkt göra...!
lilaklocka18 mars 2012
Skrivet av Bumbis den 18 mar 2012
Välkommen till matklubben. Riktigt kul att läsa dina inlägg. Du trycker inte ner någon och kommer med en massa bra tips som vi hemkockar gärna vill läsa. Fortsätt så{kissed}
Tycker jag med!!,
Äntligen någon som ej trycker ner någon.(Y)
MosterNettan27 mars 2012
Jag har alltid en skvätt potatisvatten i när jag gör sås. Både för stärkelsen och sältan. Dom gånger jag har Findus små gröna ärtor på burk använder jag också lite av det spadet.
Okänd27 mars 2012
Skrivet av catarina68 den 18 mar 2012
Tack LarsDe och Ros för recept och tips!
Lars' recept var t o m bättre än det jag hade tänkt göra...!
Tack för alla rosor!
Kommentera gärna mina recept i min gästbok!
Lycka till vid spisen även i fortsättningen!
svengelsk27 mars 2012
Använder alltid potatisvatten och grönsaksspad i såsen. Tror jag kan minnas något om att ta vara på vitaminer från avlägsna skolkökslektioner.
Milla777712 april 2012
Man använder potatisvattnet som redning... men man behöver inte... gör inte så stor skillnad i smaken...
I ett recept på plankstek med spritsat potatismos och ädelostsås stod det att såsen skall göras med potatisvatten, dvs kokvattnet från potatisen. Har någon en aning om varför man ska använda potatisvatten, och går det lika bra med vanligt vatten? Jag tänkte nämligen göra såsen men inte göra potatismos utan ta klyftpotatis, så jag får inget potatisvatten. Går det lika bra, eller har potatisvattnet några särskilda egenskaper som påverkar såsens smak eller konsistens?
Inte smakmässigt mer för stärkelsens skull i rednings syfte.
Tack! Får väl göra potatismos i alla fall...:)
Gör som du tänkt och red med potatismjöl eller maizena redning istället. Inte behöver du ändra dina planer bara för potatisvattnets skull.
Jag tänkte precis säga samma sak. :)
Ha i lite potatismjöl i vattnet bara så får du samma sak som om du kokat potatisen i det. :)
Aaah, plankstek! (Y)
Potatisvatten i såsen? Om det handlar om en varm sås och att potatisen skall mosas och sedan spritsas på plankan, har jag några tips.
1. Att använda potatisvattnet (utgår från att potatisen skalas före kokning) gör man för att såsen lättare låter sig redas p.g.a.stärkelsen som finns kvar i vattnet. Sila dock noga.
2. En kall sås med ädelost kan också vara läckert på planksteken, då brytningen mellan varmt och kallt höjer smakupplevelsen avsevärt. Rör då ned den smulade osten i t.ex. gräddfil (Crème Fraiche går också bra) och smaka av med salt och svartpeppar.
3. Potatismoset, s.k. Pommes Duchesse, blir fluffigt, gott och sammetslent om man tillsätter en äggula och ett helt ägg utöver rumsvarmt smör, samt uppvärmd grädde i st.f. mjölk när moset bereds. Tillsätt även lite gurkmeja för den aptitliga färgens skull. Smaka av med salt, malen vitpeppar och malen muskotnöt. Om sedan moset spritsas runt kanten av plankan på ett dekorativt sätt, med lite toppar här och där, kommer inblandningen av ägg att ge en aptitlig, lätt bränd färg på mosets översta delar.
Lycka till! (Y)
Tips om du fortfarande vill ha potatisklyftor är att göra dem efter detta recept-då får du potatisvatten ändå :)
Frasig klyftpotatis
2, Potatismoset, s.k. Pommes Duchesse, blir fluffigt, gott och sammetslent om man tillsätter en äggula och ett helt ägg utöver rumsvarmt smör, samt uppvärmd grädde i st.f. mjölk när moset bereds. Tillsätt även lite gurkmeja för den aptitliga färgens skull. Smaka av med salt, malen vitpeppar och malen muskotnöt. Om sedan moset spritsas runt kanten av plankan på ett dekorativt sätt, med lite toppar här och där, kommer inblandningen av ägg att ge en aptitlig, lätt bränd färg på mosets översta delar.
Lycka till! (Y)
Detta tips tackar även jag för :)
Välkommen till matklubben. Riktigt kul att läsa dina inlägg. Du trycker inte ner någon och kommer med en massa bra tips som vi hemkockar gärna vill läsa. Fortsätt så{kissed}
Tack LarsDe och Ros för recept och tips!
Lars' recept var t o m bättre än det jag hade tänkt göra...!
Välkommen till matklubben. Riktigt kul att läsa dina inlägg. Du trycker inte ner någon och kommer med en massa bra tips som vi hemkockar gärna vill läsa. Fortsätt så{kissed}
Tycker jag med!!,
Äntligen någon som ej trycker ner någon.(Y)
Jag har alltid en skvätt potatisvatten i när jag gör sås. Både för stärkelsen och sältan. Dom gånger jag har Findus små gröna ärtor på burk använder jag också lite av det spadet.
Tack LarsDe och Ros för recept och tips!
Lars' recept var t o m bättre än det jag hade tänkt göra...!
Tack för alla rosor!
Kommentera gärna mina recept i min gästbok!
Lycka till vid spisen även i fortsättningen!
Använder alltid potatisvatten och grönsaksspad i såsen. Tror jag kan minnas något om att ta vara på vitaminer från avlägsna skolkökslektioner.
Man använder potatisvattnet som redning... men man behöver inte... gör inte så stor skillnad i smaken...