Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Nybörjarvin?

 • countess 29 november 2012

  Hej!
  Just nu tycker jag inte om vin, men vill gärna lära mig, för njutningens skull, och för den sociala biten. Har ni några tips på vin som är lättare att lära sig att tycka om än andra? Något lättdrucket nybörjarvin helt enkelt? :)

 • callemero 29 november 2012

  Pröva de tyska moselvinerna. T ex Black Tower. De är lite sötare ch ofta lite "bubbliga".

 • sikaal 29 november 2012

  Jag tycker också att du skall börja med ett lite sötare vitt vin, så kallat "tjötvin"! ;)
  Ett som, enligt dottern är jättegott är, ett 2011 Kabinett Riesling, från Kloster Eberback i Tyskland. Det har art. nr. 5810-01 på Systemet och kostar , om jag inte minns fel, 99:-/flaska.
  Kom ihåg att det nog är väl sött till mat, men att sitta och smutta på är det utmärkt. Var försiktig när du inte är van, det är inte roligt att snurra till för mycket!
  Tänk också på att de som jobbar på Systemet, brukar vara bra på att rekommendera.

 • Emek 29 november 2012

  Ecologica det vita vinet, väldigt lättdrucket

 • Annrh 29 november 2012

  Vill du ha vitt, lättdrucket och ganska sött så är tre apor rätt gott (om man gillar söta viner) och bara 8,5% alkohol vilket gör att det blir ganaska "lättsmält"

  Rött vin så är en favorit som jag som tycker om vin gillar men som är ganska mjukt i smaken eller hur man ska uttrycka sig. Det heter Intimo och är ett Malbec vin. 79 kr tror jag det kostar så inte dyrt heller men förbannat gott!

 • popik 29 november 2012

  Jag tycker om vitt vin men har svårt för rött vin, kan man lära sig att tycka om rött vin? Har smakat flera olika röda viner och tycker bara de smakar surt och beskt.o_O

 • [email protected] 29 november 2012

  Tilia är ett Argentiskt rött vin som jag tycker är väldigt lättdrucket. Jag tror att den beskrivs som smakrik och fruktig på systemet. Hade en kompis som inte var så förtjust i röda viner men när han testade detta så tyckte han om det :)

 • asasto 30 november 2012

  Tilia finns i 2 varianter på bolaget både med Malbecdruva och med Cabernet souvignon.

  Och jag tycker faktiskt inte man som 20åring måste lära sig tycka om vin för den sociala biten finns ju andra drycker man kan ta man måste inte dricka alkohol för att vara social. Var nog själv nästan 27 innan jag ens handlade på bolaget. Men nu är jag där jämnt, inte för att jag handlar speciellt mycket alkohol men jag jobbar där. Finns många goda drycker i det alkoholfria sortimentet som ser ut som vanliga sorter med alkohol. Själv köper jag gärna alkoholfritt.

 • susein 30 november 2012

  Skrivet av countess den 29 nov 2012

  Hej!
  Just nu tycker jag inte om vin, men vill gärna lära mig, för njutningens skull, och för den sociala biten. Har ni några tips på vin som är lättare att lära sig att tycka om än andra? Något lättdrucket nybörjarvin helt enkelt? :)

 • susein 30 november 2012

  Skrivet av countess den 29 nov 2012

  Hej!
  Just nu tycker jag inte om vin, men vill gärna lära mig, för njutningens skull, och för den sociala biten. Har ni några tips på vin som är lättare att lära sig att tycka om än andra? Något lättdrucket nybörjarvin helt enkelt? :)  Hej!
  Tror att det blir svårt att säga vad man ska prova, de bästa råden får man av personalen på "systemet" (oftast).
  Läs deras hemsida och kolla upp vad märkningen på vinerna står för, Vid rött, välj ett som inte är för fylligt i början,vitt, ett lite "mjukare". Vita viner ska oftast serveras lite kylda, medan de röda oftast ska serveras vid ca 18 grader. Söta viner kan vara goda, men passar oftast inte till mat.

 • TTJ 30 november 2012

  Tycker också det är riktigt svårt med vin. Har länge velat lära mig att dricka det, men hittar aldrig något som faller mig i smaken......

  Har dock nyligen upptäckt ett äppelvin som heter Varm&Kall med smak av kanel! Riktigt gott som "social-vin" men absolut inget för mat. Smaken påminner inte alls om vin men däremot tänker jag att det kan vara något att börja med för en helt ovan (som jag också är) och sen prova sig vidare med "riktigt" vin.

  Varm&Kall passar riktigt bra nu i jultider också! Köps i mindre tetrapaket och kostar ca 40 kr.

 • MosterNettan 30 november 2012

  Jag lärde mig dricka rosévin till att börja med. Det är mitt tips. Håller med "Susein" som tipsar om att fråga personalen. Dom har stenkoll!

 • ms8 1 december 2012

  Per morbergs. Supergoda.

 • elleave 1 december 2012

  Ett annat tips är att börja blanda vitt eller rosévin med sprite. Börja med att blanda 50/50 så kan man öka på vinmängden sen när man lärt sig =)

 • lottanylund 13 februari 2013

  Det beror rätt mycket vad annat du tycker om... men som regel skall du kolla efter vilken druvan är i första hand och land i andra hand.

  Riesling är en tysk vitvinsdruva som är lätt att gilla om man inte är van med vin, den är inte lika sträv som andra.
  Pinot Blanc är den jag själv gilla bäst i början
  Merlot är ett bra budget alternativ på rödvinssidan,
  Amarone är helt underbar men kostar lite mer
  Roséer känner jag inte till så väl vad gäller druvor, men de är helt underbar att dricka under terass tiderna.
  Sen finns det ju många smaksatta skumvin eller roséskumvin som är super om du normalt gillar cider

  Kolla på viner från Chile, Argentina och Sydafrika och var försiktigare med Italien, Spanien och Frankrike då de har mycket större smakskillnad på viner från olika distrikt. Dessutom har de oftare mustiga och kraftigare viner, i synnerhet Italien

  Bor själv i Finland så jag vet inget om systembolagets sortiment, men här kommer en liten lista på populära, billiga och goda vinmärken jag själv köpt och gillat: Chill out, Casillero del Diablo, Maipo, Santa Helena, Cono Sur, False Bay

  Här kom en del ditt och datt..... lycka till alla med era vinval!

 • WiolaH 14 februari 2013

  Rådet att fråga personalen är ett bra råd....... Systemet har även hjälp att ge via nätet. MEN det allra viktigaste är att vinet passar till maten. Har man hittat rätt mat till rätt vin så brukar det gå bra. Även det hjälper systemet till med via nätet. Det finns både recept och förslag på vin till olika rätter.
  Tycker du ska prova ett "mjukt o bärigt" rött vin som första test. De är inte så kraftiga o inte heller så lika sträva i smaken. O glöm inte rätt temperatur, det gynnar oxå smaken ca rumstemperatur, men det brukar stå rekommendationer på flaskan, följ dem.
  Gå in på www.systembolaget.se och sök på "mjukt o bärigt" rött vin och sedan på mat till just detta vin. Brukar finnas flera förslag på både recept och vin. Tips på vilken temperatur just det vinet ska ha får du oxå här.

 • Glitterfia 15 februari 2013

  Något som jag tycker är supergott är ett iskallt vitt vin, ganska torrt, typ Foot of Africa med en skvätt fruktsoda sådär lagom mycket :) . Så mitt förslag är (dagens vindrink på 80-talet):
  Vitt vin, fruktsoda och toppa med en eller två droppar grenadin. (+ Is om man vill det)

 • Smulanneli 15 februari 2013

  Jag "lärde mig" att dricka och tycka om vitt vin genom att blanda med vanlig alkoholfri päroncider (från vanlig mataffär). {yawn}

 • kallebakom 16 februari 2013

  jag gillar inte vin men blue nun är kalsgott !! och lättdrucket,varm o kall går väl okså men man blir lätt ilamånde iallfall jag o även en kompis till mig men ett glas är väl ok,,testa blue nun istället !

 • evelinamarina 16 februari 2013

  alkoholfria viner tycker nog jag är ganska bra att börja med! och om man nu inte tvunget måste ha alkohol så kan man lika gärna fortsätta med dem, för de är klart godare än vin med alkohol enligt mig :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.