Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 8-10 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den här kakan gjorde min mor när hon skulle bjuda granntanterna på kafferep i början på 50-talet. Receptet är från hennes tid som kokerskeelev på Park Hotell i Linköping 1936. Jag har ändrat beskrivningen. Fick från början inte med hela. Jag ber om ursäkt till er som har laddat ner receptet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Äggulorna och sockret röres med en träsked tills massan blir tjock och pösig. Då nedröres mjölet och den till skum slagna vitan på en gång. Detta nedröres varsamt.
  2. Massan slås genast i en väl smord och bröad savarinform (sockerkaksform med stort hål). Kakan gräddas 20 min i medelvarm ugn,160-175 grader. Prövas med en vispsticka om den är färdig.
  3. Tages varsamt ur ugnen. Får stå10 minuter innan den uppstjälpes. Ingredienserna till fyllningen får sjuda. Sedan tillsättes arraklikör eller vanilj efter smak. Låt svalna.
  4. Till smörkrämen kokas socker och vatten i en tjock kastrull tills den trådar sig. Sockerlagen hälles ned på gulorna under vispning, smöret röres i klickvis. Vispas tills det kallnar och smaksätts med arrak.
  5. Dela kakan i två delar, bred fyllningen mellan bottnarna och smörkrämen över kakan,. Man kan strö finhackad rostad mandel över och runt om eller göra som min mamma, garnera med kanderade vindruvor.

Kommentarer (1)

  • sonja123 17 februari 2013

    Ska det inte vara nougat/knäck - hackad - som det är när den köps på kondis?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.