Mums!
Instruktioner
- Börja med vaniljkrämen.
Koka upp mjölk och skårad vaniljstång. Ställ kastrullen åt sidan med lock på och låt vaniljstången dra ca 10 minuter.
- Vispa samman äggulor, socker och majzena i en tjockbottnad kastrull.
- Slå den varma mjölken över äggsmeten under vispning.
- Sätt kastrullen på spisen och låt krämen sjuda tills den tjocknar. Ta genast av karstrullen från värmen och vispa i smöret. Kyl krämen så snabbt som möjligt, gärna i vattenbad. Plasta och ställ in i kylen.
- Till petit chouxsmeten kokas vatten, mjölk, smör, socker och salt upp i en tjockbottnad kastrull.
- Vispa ner mjölet och fortsätt vispa med kastrullen kvar på spisen tills smeten släpper från kastrullen och är blank och smidig.
- Låt smeten svalna några minuter så att inte äggen koagulerar när de vispas i.
- Knäck i äggen ett i sänder och vispa kraftigt mellan varje ägg. Det går bra att hjälpa till med elvispen också.
- Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut ganska stora bollar, ca 16 st och grädda i 225 grader ca 20-25 minuter.
- Öppna inte ugnsluckan under första delen av gräddningen och låt bakverken gräddas klart innan de tas ut för att undvika att de sjunker samman.
- Låt svalna på galler.
- Vispa ner citruslikör i vaniljkrämen och vispa grädden och vänd ner den i krämen.
- Klyv petit chouxerna i två halvor.
- Fyll med rikligt med vaniljkräm och toppa med några fina björnbär. Lägg tillbaka locket ovanpå björnbären.
- Vill man ha en lite magrare variant så tag vaniljkesella.
Publicerat den
9 februari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar