- Serverar: 12 portioner
- Tid: 6 timmar 30 minuter
Skriv ut
Perfekt efterätt! Har gjort om ett tidigare recept; tagit bort blockchokladen och utökat dajmen. Tänk på att låta tårtan "tina upp" innan servering!!!
Instruktioner
- Gör så här:
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter så att de blir gyllengula och luktar nötter. Låt dem svalna och grovhacka dem.
- Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
- Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Blanda ner de hackade nötterna.
- Bred ut marängsmeten på en smord plåt, eller på bakplåtspapper på en plåt till en rund botten ca 26 cm i diameter. Man kan också använda en rund form med löstagbar kant så slipper man använda folie senare.
- Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150 grader (varmluft eller vanlig ugn) ca 45 minuter.
Låt marängbottnen svalna.
- Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp. Vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten.
- Hacka dajm. Gör en foliering och sätt fast runt marängbotten. Den ska vara några centimeter högre än bottnen så att glass-smeten hålls på plats. Häll glass-smeten på marängen och bred ut den jämnt.
- Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar.
- Vid servering: Låt tårtan stå i rumstemperatur i minst 30 minuter eller kylskåp 1 timme.
Publicerat den
9 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar