Stora, pösiga men otroligt lätta! Dessa gifflar är riktiga mästerverk, snabba att göra och läckra att äta. Servera dem gärna ljumma.
Instruktioner
- Smält matfettet och blanda med mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt salt, honung, sesamfrön och resten av vätskan.
- Arbeta in det mesta av mjölet, spara 1 dl till utbakningen, och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin 5-10 minuter, tills degen är blank, smidig och släpper bunkens kanter.
- Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter. Ta upp degen på lätt mjölad bänk och arbeta snabbt samman degen. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje del till en rund kaka, ca 25 cm i diameter.
- Sporra ut 5 trekanter ur varje platta. Rulla löst samman trekanterna med början i den bredaste delen. Lägg gifflarna på en plåt som är klädd med bakplåtspapper och låt gifflarna jäsa under bakduk, ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över några korn grovkornigt salt.
- Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
- Variation: Prova att lägga 1 msk örtkryddad färskost i giffeln innan den rullas ihop.
Publicerat den
11 mars 2008
Liknande recept
Skriv kommentar