Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jamie's sexiga svenska (blå)bärsbullar

 
Jamie's sexiga svenska (blå)bärsbullar Jamie's sexiga svenska (blå)bärsbullar Jamie's sexiga svenska (blå)bärsbullar Jamie's sexiga svenska (blå)bärsbullar
  • Serverar: 8-24 portioner
  • Tid: 2 timmar 30 minuter
Skriv ut

Det här är en modifierad variant av Jamie's svenska blåbärsbullar som han bakade i programmet "Jamie's food escapes: stockholm". Jamie bakade 8 st. Jag povade att baka enligt det här receptet med blåbär och apelsin, som det är i originalet. Men tyckte att de blev tråkiga när jag frös dem, och om man ville värma dem lite innan fikan blev blåbären mer som russin, inget kul. Dessutom gjorde jag tolv st och de blev ändå gigantiska. Jag tycker gott man kan göra 24 st av den här satsen. Så här kommer min variant med hallon och lime, frukt och bär som jag personligen oftare har hemma. De blir toppengoda och är enkla, glöm bara inte att ta bort dem från bakplåtspappert då de är färdiga!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör ner jästen i den ljumma mjölken och ställ åt sidan. Krossa kardemummakärnorna i mortel. Vispa ägg och salt i en stor skål och tillsätt socker, kardemumma, smält smör, jästblandningen och till sist 500 g av mjölet. Vispa hela tiden när du adderar ingredienserna tills degen får en klibbig konsistens. Blanda då i resten av mjölet med mjölade händer eller trägaffel tills du får en deg som håller ihop. Sikta över 2 msk mjöl och låt stå och jäsa under fuktad bakduk i 1 h.
  2. Blanda under tiden hallonen med strösockert i en skål, finriv limeskalet och blanda med bären, spara lite till garnering. Pressa i limesaften i bärfyllningen. Blanda samman.
  3. Täck två plåtar med bakplåtspappert, fördela smöret och strö råsockert jämnt över de båda plåtarna.
  4. Sätt på ugnen.
  5. Mjöla händerna och din rena arbetsyta. Stjälp upp degen och strö lite mjöl över. Böja nu platta ut degen till en storlek av lite mer än två A4. Nu kommer vi till den kladdiga biten, var lite restriktiv med hur mycket bärsaft du häller på, det kommer rinna ut på arbetsbänken, men det är inget att oroa sig för! Gör två strängar av bärfyllning vid vardera långsida av degen. Rulla sedan in degen från var långsida, precis som man gör med kanelbullar, fast låt de båda rullarna mötas på mitten. Se bild. Dela degen i fyra bitar, var fjärdedel i tre, dela sedan längst med de två rullarna så att du får 24 bullar.
  6. Flytta över bullarna en i sänder till dina förberedda plåtar, tolv på var. Lägg över ett bakplåtspapper då det är väldigt kletigt, därefter en fuktad bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Strö över limeskal och råsocker. Grädda i 180 grader i 25 minuter tills bullarna är gyllene och krispiga.
  7. Nu kommer vi till ett viktigt steg som man inte får glömma, för då kommer bullarna bara smaka bakplåtspapper. När du tagit ut bullarna ur ugnen, för över bakplåtspappert med bullarna på ett galler, låt vila någon minut. Använd sedan en stekspade för att lossa bullarna från pappert och lägg den UPP OCH NER på gallert, annars blir den kispiga bottnen på bullarna bestående av smör och råsocker bara geggig och förstör smaken på bullarna. Meningen är att undersdan ska bli hård och lite krispig.
  8. Jamie rekommenderar att man serverar bullarna med vaniljsås, och han bakade som sagt bara åtta stycken, med vaniljsås blir det en dessert, gigantisk sådan. De 24st jag bakade var goda precis såsom de är.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.