En riktig festtårta som lätt kan förberedas en vecka i förväg och förvaras i frysen.
Instruktioner
- Chokladbotten:
Sätt ugnen på 200° och spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Dela chokladen och smält den över vattenbad eller i mikrovågsugn. Låt svalna.
- Vispa smör och socker tills sockret smält. Rör i chokladen och ett ägg i taget. Sikta i mjölet. Rör till en jämn smet. Spritsa eller bred ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min. Låt svalna. Klä formens kant med plastfilm och tryck ut bottnen med en sked mot kanten.
- Hallontryffel:
Mixa hallonen och sila dem genom en finmaskig sil. Blanda hallonpuré, smör, socker och grädde i en kastrull och koka upp.
- Hacka chokladen och lägg den i en skål. Häll över den varma krämen och mixa den slät med en mixerstav. När tryffeln är 30° hälls den över bottnen och ställs i frysen.
- Mjölkchokladmousse:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 3/4 dl grädde och häll den över chokladhacket. Rör till en slät kräm.
- Vispa 2 dl grädde lätt till lös konsistens.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Blanda socker, vatten, ägg och äggula i en liten kastrull. Koka upp krämen under konstant omrörning till en tjock kräm.
- Dra kastrullen åt sidan, fortsätt vispa hela tiden. Lyft upp gelatinbladet och tillsätt det, därefter den smälta chokladen och sedan lite av den vispade grädden. Häll därefter den avsvalnade chokladkrämen i resten av grädden och blanda varsamt till en jämn mousse. Ta fram formen ur frysen, häll i moussen, jämna till och ställ tillbaka ifrysen.
- Garnera tårtan när den tas ur frysen och ställ den i kylen minst två timmar före servering.
Publicerat den
31 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
it was pretty growse