Instruktioner
Smält fettet till degen och blanda det med mjölken.
Smula jästen i en bunke och häll på det fingerljumma degspadet i omgångar under omrörning tills jästen är löst.
Tillsätt socker, hjorthornssalt, hälften av det uppvispade ägget och det mesta av vetemjölet och arbeta till en smidig deg.
Täck över bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter.
Blanda fyllningen.
Spara ungefär en dl av vetemjölet till utbakningen och använd resten i degen innan du skrapar ned den på mjölat bord.
Knåda degen slät och dela den i fyra delar. Kavla ut varje del till en rund platta, 22-23 cm i diameter. Sporra varje rundel i åtta trianglar.
Lägg en teskedsstor klick av fyllningen vid basen av varje triangel och rulla ihop så att spetsen på giffeln kommer underst.
Fortsätt utbakningen och låt gifflarna jäsa på plåten i ca 15 minuter.
Pensla gifflarna med resten av ägget och späd med lite mjölk om du tycker.
Grädda till lagom färg i ca 12 minuter på ugnens mittfals.
Frys de gifflar som inte går åt direkt.
Ugn:225-250 grader