- Serverar: 80-100 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
En god variant på knäck som gör att man slipper det sedvanliga kladdet med pappersformar.
Instruktioner
- Koka grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull i ca 40 minuter på ganska stark värme. Rör massan då och då men inte för ofta då den kan bli sockrig.
- Gör kulprov och när massan klarar kulprovet tillfredställande häll då i hackad sötmandel och bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna eller bakplåt.
- Låt smeten svalna till hanterbar temeratur. Forma därefter smeten till en eller flera långa rullar/stavar. Klipp/skär rullarna/stavana i önskad karamellstorlek och låt dem svalna helt på bakplåtspapper. Blanda cacao och florsocker i en fryspåse och lägg i de avsvalnade karamellerna. Skaka om så att alla karamellerna är täckta med blandningen. Sila av överflödigt cacaosocker och förpacka karamellerna i burk på svalt ställe.
- Kulprov
Man häller ett par droppar smet i ett glas kallt vatten och man kan då avgöra hur hård massan blir när den kallnat. Gör gärna fler kulprov för att prova dig fram till rätt konsistens.
Publicerat den
10 november 2008
Skriv kommentar