Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Knäckemeller

 
  • Serverar: 80-100 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

En god variant på knäck som gör att man slipper det sedvanliga kladdet med pappersformar.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka grädde, socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull i ca 40 minuter på ganska stark värme. Rör massan då och då men inte för ofta då den kan bli sockrig.
  2. Gör kulprov och när massan klarar kulprovet tillfredställande häll då i hackad sötmandel och bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna eller bakplåt.
  3. Låt smeten svalna till hanterbar temeratur. Forma därefter smeten till en eller flera långa rullar/stavar. Klipp/skär rullarna/stavana i önskad karamellstorlek och låt dem svalna helt på bakplåtspapper. Blanda cacao och florsocker i en fryspåse och lägg i de avsvalnade karamellerna. Skaka om så att alla karamellerna är täckta med blandningen. Sila av överflödigt cacaosocker och förpacka karamellerna i burk på svalt ställe.
  4. Kulprov Man häller ett par droppar smet i ett glas kallt vatten och man kan då avgöra hur hård massan blir när den kallnat. Gör gärna fler kulprov för att prova dig fram till rätt konsistens.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.