Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Marble rye-bröd

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Otroligt läckert och annorlunda bröd att bjuda på! En ljus och mörk deg snurras ihop till ett matbröd med ett spektakulärt utseende.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ljusa brödet: Blanda de torra ingredienserna i en degblandare. Tillsätt vatten, sirap, olja och knåda degen i ca 8 minuter, det dubbla om du gör det för hand. Forma degen till en stor bulle och lägg den i en skål med plastfolie över.
  2. Gör samma sak med det mörka brödet men blanda ut kakaon, och eventuellt lite brun eller svart hushållsfärg om du vill ha ännu mörkare färg, i de blöta ingredienserna innan du tillsätter dem. Låt båda degarna jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
  3. Halvera degarna så att du får totalt fyra degar. Forma dem till runda bullar, lägg över en bakduk och låt dem vila i 20 minuter. Kavla sedan ut degarna till ungefär lika stora ovaler, ca 1 cm tjocka och lägg dem på varandra. Varannan mörk och varannan ljus.
  4. Rulla sedan degen på längden till en brunvit cylinderform, se till att pressa ut all luft mellan lagren. Forma dem till en limpa på fri hand eller lägg degen i en smord form som är lite större än standard. Låt den jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca 90 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Snitta brödet tre gånger på snedden med en väldigt vass kniv och grädda det mitt i ugnen i ca 45 minuter. Pensla brödet med lite smält smör när det har svalnat helt.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.