Otroligt läckert och annorlunda bröd att bjuda på!
En ljus och mörk deg snurras ihop till ett matbröd med ett spektakulärt utseende.
Instruktioner
- Ljusa brödet:
Blanda de torra ingredienserna i en degblandare. Tillsätt vatten, sirap, olja och knåda degen i ca 8 minuter, det dubbla om du gör det för hand. Forma degen till en stor bulle och lägg den i en skål med plastfolie över.
- Gör samma sak med det mörka brödet men blanda ut kakaon, och eventuellt lite brun eller svart hushållsfärg om du vill ha ännu mörkare färg, i de blöta ingredienserna innan du tillsätter dem. Låt båda degarna jäsa till dubbel storlek, ca 2 timmar.
- Halvera degarna så att du får totalt fyra degar. Forma dem till runda bullar, lägg över en bakduk och låt dem vila i 20 minuter. Kavla sedan ut degarna till ungefär lika stora ovaler, ca 1 cm tjocka och lägg dem på varandra. Varannan mörk och varannan ljus.
- Rulla sedan degen på längden till en brunvit cylinderform, se till att pressa ut all luft mellan lagren. Forma dem till en limpa på fri hand eller lägg degen i en smord form som är lite större än standard. Låt den jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca 90 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Snitta brödet tre gånger på snedden med en väldigt vass kniv och grädda det mitt i ugnen i ca 45 minuter. Pensla brödet med lite smält smör när det har svalnat helt.
Publicerat den
12 augusti 2014
Skriv kommentar