Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Pärontarte

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Den klassiska desserten tarte tatin görs här med päron, kanderade frön och syrlig limegelé.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka socker och vatten tills det blir en mörk karamell. Dra av den från värmen och rör ner smöret. Häll karamellen i 8 tartalettformar med kant eller en ugnssäker stekpanna så att det täcker hela botten.
  2. Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor eller skivor. Packa dem tätt i formarna, det måste vara högra än vad formarna är.
  3. Kavla ut varje smördegsplatta till 20x13 cm. Stansa ut rundlar som täcker formarna, ca 10 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Lägg degen på päronen och tryck till kanterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, låt formarna kallna.
  4. Rosta solrosfrön, pumpakärnor, florsocker och salt på medelvärme i en torr stekpanna. Rör så att allt karamelliseras jämnt. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skölj limen, riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt vatten och limesaft. Lägg i skalen, koka upp och dra från värmen.
  6. Klä en liten from med plastfolie. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma lagen. Sila och häll lagen i formen. Ställ i kylen minst 4 timmar, gärna tills nästa dag för att stelna.
  7. Sätt ugnen på 225 grader, ljumma tarten mitt i ugnen ca 5 minuter. skär limegelén i kuber. Stjälp upp tarten på tallrikar. Garnera med kanderade frön och gelékuber runt om. Skeda upp glassen och servera genast.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.