Den klassiska desserten tarte tatin görs här med päron, kanderade frön och syrlig limegelé.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
Koka socker och vatten tills det blir en mörk karamell. Dra av den från värmen och rör ner smöret.
Häll karamellen i 8 tartalettformar med kant eller en ugnssäker stekpanna så att det täcker hela botten.
- Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor eller skivor.
Packa dem tätt i formarna, det måste vara högra än vad formarna är.
- Kavla ut varje smördegsplatta till 20x13 cm. Stansa ut rundlar som täcker formarna, ca 10 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Lägg degen på päronen och tryck till kanterna.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter, låt formarna kallna.
- Rosta solrosfrön, pumpakärnor, florsocker och salt på medelvärme i en torr stekpanna. Rör så att allt karamelliseras jämnt.
Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skölj limen, riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt vatten och limesaft.
Lägg i skalen, koka upp och dra från värmen.
- Klä en liten from med plastfolie. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma lagen. Sila och häll lagen i formen. Ställ i kylen minst 4 timmar, gärna tills nästa dag för att stelna.
- Sätt ugnen på 225 grader, ljumma tarten mitt i ugnen ca 5 minuter. skär limegelén i kuber. Stjälp upp tarten på tallrikar.
Garnera med kanderade frön och gelékuber runt om. Skeda upp glassen och servera genast.
Publicerat den
29 augusti 2009
Liknande recept
Skriv kommentar