Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Persiljeskinka

 
  • Serverar: 4-5 portioner
Skriv ut

Persiljeskinkan är egentligen en skinkaladåb smaksatt med mycket persilja, örter och en välkryddad buljong. En lättlagad rätt med den goda egenskapen att kunna göras helt klar i god tid innan den ska ätas. Däremot går den inte att frysa eftersom gelé vattner sig då det tinar. En utmärkt rätt en varm sommarsöndag.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka upp 6 dl vatten med buljongtärningarna. Tillsätt dragon, rosmarin, salt och citronpeppar. Låt buljongen sjuda 5 minuter.
  2. Krama vattnet ur gelatinbladen, lös upp dem i den varma buljongen. Hacka persiljan fint och tillsätt, smaka slutligen av buljongen med sherryn. Låt buljongen svalna ev i kallt vattenbad. Skär skinkan i drygt centimeterstora kuber.
  3. Sila lagen från syltlökarna och spola hastigt av dem i kallt vatten. Låt dem rinna av väl. Slå en bottenskyla på drygt 1 cm av buljonggelén i formen och ställ den i kylen eller frysen för att stelna ca 30 minuter.
  4. Varva skinktärningarna med syltlöken i formen. Fyll på med den avsvalnade buljonggelén så att den gott och väl täcker skinka och lök. Sätt formen att stelna i kylen - det tar ca 1½ timme.
  5. Vid servering doppas formen ett ögonblick i varmt vatten och aladåben stjälps upp på fat. Garnera med färsk gurka, persilja och rädisor.
  6. Servera kylskåpssval som en lätt sommarlunch eller middag med nykokt färskpotatis och bröd samt rädisor och färsk gurka. Buljonggelén med sin blommiga kryddning ersätter ev såser. Svalt öl eller rosévin passar bra till.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.