Att helsteka äpplen i ugnen är inte dumt. De här är fyllda med pecannöt, mandelmassa och akaciahonung, och blir extra goda med en skvätt calvados i formen. Serveras med kall vaniljglass.
Instruktioner
Sätt ugnen på 225°. Smörj 6 små suffléformar (det går också bra att ställa alla äpplena tillsammans i en smord ugnssäker form). Vik ett band av bakplåtspapper runt formen och häfta ihop (papperet gör att man lättare kan hålla i den varma formen).
Kärna ur äpplena (obs! ej ända ner till botten) och ställ dem i formarna. Blanda den rivna mandelmassan med äggulan och nötterna. Fyll äpplenas mitt med massan. Skär 1 cm tjocka skivor av resterande mandelmassa. Tryck ut ”korkar” och tryck fast dem högst upp som ett lock. Ringla akaciahonung över äpplena och ställ in dem i ugnen i ca 20–30 minuter, beroende på storleken och hur hårda äpplena är. Om man vill kan man hälla över 2 cl calvados per äpple när halva ugnstiden gått.
Ta ut äpplena ur ugnen och låt dem svalna några minuter.
Servera dem varma direkt ur formarna med vaniljglass vid sidan om.
Publicerat den
27 januari 2009
Liknande recept
Skriv kommentar