Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Rabarberskålar

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Man får passa på att njuta nu när vi har färska rabarber. Har gjort något liknande på färska hallon och det var också gott.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Blanda mjölet och saltet i en bunke. Klicka ner smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg.
  2. Knäck i äggulan och arbeta in i degen med en sked. Droppa i precis så mycket iskallt vatten som behövs för att du ska få en slät deg. Knåda till en platt klump. Slå in i plastfilm och låt vila i kylen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kavla ut den kylda degen på ett sparsamt mjölat bord och klä kak-/muffinsformarna med degen. Picka bottnarna med en gaffel. Baka 15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  5. Du kan fixa rabarbern och krämen medan degen vilar i kylen. Skala med potatisskalare om rabarbern känns träig. Dela i 4 cm bitar.
  6. Koka rabarberbitarna med sockret, sirapen och 2 msk vatten i en kastrull på låg värme. Rabarbern ska bli mjuk men inte ett enda mos. Smaka av med mer sirap om du tycker att det är för surt.
  7. Rör ihop kesellan, florsockret och crème fraichen till krämen. Vispa grädden och vänd ner den i krämen. Tvätta citronen, riv skalet och rör ner i krämen. Hacka myntan och rör ner även den.
  8. Fyll skålarna med krämen och toppa med rabarber.
  9. Tips! Du kan söta formarna med ett par tsk vaniljsocker om du vill.
  10. Osötade formar kan du använda även till salta fyllningar, exempelvis en skagenröra till förrätt.
  11. Om du vill kan du hoppa över både hemgjorda eller färdigköpta bakade formar. Varva rabarbern och krämen med kaksmulor i fina glas i stället.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.