Man får passa på att njuta nu när vi har färska rabarber. Har gjort något liknande på färska hallon och det var också gott.
Instruktioner
- Blanda mjölet och saltet i en bunke. Klicka ner smöret och arbeta ihop med fingrarna till en smulig deg.
- Knäck i äggulan och arbeta in i degen med en sked. Droppa i precis så mycket iskallt vatten som behövs för att du ska få en slät deg. Knåda till en platt klump. Slå in i plastfilm och låt vila i kylen 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut den kylda degen på ett sparsamt mjölat bord och klä kak-/muffinsformarna med degen. Picka bottnarna med en gaffel. Baka 15 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
- Du kan fixa rabarbern och krämen medan degen vilar i kylen. Skala med potatisskalare om rabarbern känns träig. Dela i 4 cm bitar.
- Koka rabarberbitarna med sockret, sirapen och 2 msk vatten i en kastrull på låg värme. Rabarbern ska bli mjuk men inte ett enda mos. Smaka av med mer sirap om du tycker att det är för surt.
- Rör ihop kesellan, florsockret och crème fraichen till krämen. Vispa grädden och vänd ner den i krämen. Tvätta citronen, riv skalet och rör ner i krämen. Hacka myntan och rör ner även den.
- Fyll skålarna med krämen och toppa med rabarber.
- Tips! Du kan söta formarna med ett par tsk vaniljsocker om du vill.
- Osötade formar kan du använda även till salta fyllningar, exempelvis en skagenröra till förrätt.
- Om du vill kan du hoppa över både hemgjorda eller färdigköpta bakade formar. Varva rabarbern och krämen med kaksmulor i fina glas i stället.
Publicerat den
18 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar