Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Saffranskransar

(1 kommentar)  
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Gott inför julen

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Smält smöret, tillsätt resterande mjölk och värm till 37°. Häll degvätskan över jästen. Tillsätt ägg, socker, saffran och arbeta ner mesta mjölet (1 dl mjöl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 min till dubbel storlek. Gör under tiden fyllningen. Riv av det yttersta gula skalet av två vältvättade apelsiner, riv också mandelmassan. Mosa ihop det rivna med smör och rör samman till en mjuk fyllning.
  2. Tag upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 15 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager över hela den utkavlade degen.
  3. Vik varannan åt höger och varannan åt vänster, dra lite och tryck till. Ställ kransarna på var sin plåt att jäsa under dukar ca 30 min. Sätt ugnen på 200° (varmluftsugn 180°).
  4. Pensla en krans i taget med uppvispat ägg. Strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen 200° ca 20 min. I varmluftsugn kan båda plåtarna gräddas samtidigt.
  5. Flytta de gräddade kransarna till galler och låt dem svalna helt under duk.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • ullabew 15 december 2013

    Kickiekblad. du måste ju rulla ihop degen med fyllningen och sen klippa den. Den upplysningen måste ha fallit bort.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.