Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Schweizertårta

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Från en gammal bok jag hittade på Ebbes Hörna vid Stigbergstorget. "De bästa kakrecepten från svenska slott och herresäten" heter den och många läckra tårtor och kakor finns det i den! Här är en. Måtten är ofta gammaldags eftersom det handlar om recept som bevarats i många, många generationer.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula sönder det kylskåpskalla smöret i mjölet. Häll i socker, äggula och vin eller sprit och blanda allt hastigt och litet slarvigt. Låt degen vila 1 timme i kylskåp.
  2. Skär bort 1/4 av degen. Kavla ut den stora degbiten till en rundel, 25-27 cm i diameter. Lägg den på smord plåt. Resten av degen kavlas och sporras till remsor, ca 2½ cm breda. Sno dem, lägg dem runt rundelns kant och tryck till. Stick hål tätt med en gaffel i rundeln, så den inte höjer sig under gräddningen, som sker i 200° 10-15 minuter.
  3. Tina jordgubbarna. Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter. Krama ur dem och lös dem i litet het jordgubbssaft. Rör ned detta i jordgubbarna. När blandningen börjar stelna breds den över den kalla kakan.
  4. Ställ tårtan kallt och servera den samma dag med vispad grädde.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.