Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Svartvinbärsbrännvin

 
  • Tid: 3 veckor 20 minuter
Skriv ut

God julrusdryck som är både god och billig. Svartvinbärsbrännvin är vad det låter som. Men för att få in julen i spriten så behöver man använda julkryddor. I detta fall har jag valt att använda mig av kryddnejlikor. Kryddnejlikorna har en stark och kryddig smak som är ett gott komplement till den sötma som infinner sig i spriten då den lagrats med svarta vinbär.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Fyll en 75 cl glasflaska till hälften eller nästan hälften med svarta vinbär. Kasta samtidigt i kryddnejlikorna. Addera gärna några svartvinbärslöv i flaskan. Detta har jag själv inte haft tillgång till men rekommendationer om hur man gör kan hittas på många andra sidor. Fyll till sist upp flaskan med sprit tills spriten fyller hela flaskan. På med korken, skaka och lagra.
  2. Rekommendation: Till bären rekommenderar jag bra en sprit med avsaknad av finkel. Dålig sprit med stark finkelsmak, ex. absolut vodka och mycket annan massproducerad vit sprit är mycket svårt att dränka i smaktillsatser. Därför rekommenderar jag att du antingen renar med eget aktivt kol, frågar dig fram efter bra vit renad sprit/brännvin på systembolaget, alternativt frågar din främsta hembräntsleverantör. Bra hemdestillerad sprit är ofta bästa alternativet.
  3. Lagra spriten i några veckor. Räcker med en vecka, men bär blir inte dåliga vid längre lagring så länge det är lagrat tillsammans med etanol. Här är bra att smaka av, om julsmaken är för dålig så är det lämpligt att tillföra fler kryddnejlikor. Vänd flaskan dagligen för bästa lagringseffekt.
  4. När lagringen är färdig behöver bären silas. Lättaste metoden för detta är att köra drycken genom ett kaffefilter placerat i en tratt.
  5. Snapsen passar perfekt till julbordet!
  6. Att tänka på: * Viktigt att du förvarar sprit i glasflaskor och inte plastflaskor. Sprit har en tendens att frigöra ämnen i många typer av plast som ger spriten en plastig? smak efter ett tag. * Spriten blir stark och kan därför lätt spädas ut med mer starksprit för att få mindre smak i . * Svarta vinbär är jättesvårt att få tag på vintern har jag märkt. Köp när det är säsong och frys in.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.