Vi använder oss av Global, dessa är verkligen toppen! (Y)(Y)(Y)
Lovis18 mars 2008
Själv använer jag Global.
När jag var värdinna för Tupperware fick jag ett set med knivar från dem.
Dem är också bra.
rasine30 april 2008
Min bror var inne i en affär i Halmstad som säljer mat från Kina och köpte en kniv som dom änvänder. Det är den bästa kniv jag har. Den kostade bara 125 kr. Köp en sån om ni hittar.
jas6530 april 2008
Såg nu att överskottbolaget säljer satay knivar för 29:- för tre stycken och de har jag och tycker att de är mycket bra dessutom så är stålet av bra kvalite'.
Jessika30 april 2008
Jag har en kockkniv, en japansk kockkniv och en filé kinv från Porsche som är helt oslagbara. På god andraplats kommer Fiskars och Viktorinox.
Aspholme30 april 2008
Kobe och Fiskars. det är viktigt att kniven har rätt balans, då arbetet är relativt farligt för fingrarna.
ferga7 december 2008
Tveklöst Masahiro
Skrivet av MrVan den 17 mar 2008
Vilka är dom bästa knivarna till matlagning, enligt Dig??
SaraW8 december 2008
Jag har en kockkniv från Edge (har inte sett det märket på några år så det är möjligtvis inte i bruk längre). Den är fantastiskt bra. Balanserad i bladet, lagom tyngd utan att bli för tung. Har även ett gäng Fiskars som också är bra, men känns inte riktigt lika stabila i bladet. Fick dessutom världens enklaste knivslip i julklapp förra året, så knivarna är numera riktigt vassa för jämnan.
elpatron10 december 2008
Skrivet av Roggan den 17 mar 2008
MAC gillar jag (Y)
Jag hatar MAC, jag kör bara PC (Y)
Gunn5710 december 2008
:) Exxent använder jag mest. :)
bigbreastlover10 december 2008
Självklart val. Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
JKreku10 december 2008
Jag har kört snart sju år med Global och det är nog riktigt bra knivar. Men däremot så köpte jag när jag jobbade på Åland i sommras en "Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!
Läs om knivarna på knivar.nu
elpatron10 december 2008
Skrivet av bigbreastlover den 10 dec 2008
Självklart val. Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
Jag gillar ditt nickname, coolt (Y):D
Ovanligt på en matsida iofs, men du gillar nog att sticka ut hakan lite :)
dePaul10 december 2008
Skrivet av bigbreastlover den 10 dec 2008
Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
Hm, vet inte om jag vill hålla med där. Det är på sin höjd ett mediokert stål tillverkat i Japan av Yoshikin Corporation.
Namnet på stålet är Cromova 18, av vilket man kan utläsa att det innehåller 18% krom. Kolhalten ligger mellan 0.8-1.0 procent, vilket får anses mediokert med dagens standard. Hårdheten ligger på 58 HRC (Rockwell C grader).
Det finns också en version som heter Pro. Den är tillverkad i en tidigare stålsort och som är något hårdare (59 HRC). Det gamla stålet var bättre men dyrare i tillverkning. Global gick över till det senare stålet 2003.
Cromova 18 är således på sin höjd ett mediokert stål. Vi har i det här landet avsevärt bättre stål än Cromova 18. Faktum är att jag skulle välja Sandvik 12C27, 13C26/Uddeholm AEB-L, 19C27 precis varje gång före Cromova 18. För att inte tala om de riktigt exklusiva sorterna som t ex Uddeholm Vanadis 15.
Mora of Swedens (tidigare Frosts och KJ Eriksson) nya serie är tillverkad i 12C27. Priserna ligger på ungefär en fjärdedel av Globalernas. Jag väljer tusen ggr hellre någon kniv i den serien än en enda Global (H). Dessutom är ergonomin bättre på Mororna.
dePaul10 december 2008
Skrivet av JKreku den 10 dec 2008
"Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!
Inte alls överraskande (H).
Den här serien är tillverkad i Japan av Takefu Specialty Steel Corporation. Det är från början designat för horticulture, dvs beskärning av Bonzai-träd.
Önskemålet var att få fram ett slagsegt och nötningståligt rostfritt stål. Resultatet blev VG-10 (Victory Gold 10). Ett ytterst potent stål som sopar golvet med Globalernas Cromova 18.
VG-10 är härdat till 61 HRC, alltså avsevärt hårdare än Cromova 18. Bland annat av den anledningen håller VG-10 skärpa längre än Cromova 18.
Precis som du skriver så är Tojiro-serien tyvärr våldsamt dyr. Det finns andra märken som kör med VG-10 och som är både bättre ur ergonomisk synpunkt, bättre ur prissynpunkt, bättre ur QC synpunkt och bättre ur kvalitétssynpunkt. Ett sådant märke är Hattori, vars HD serie är svår att slå. Så här ser en Hattori HD 7 ut:
Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.
dePaul10 december 2008
Skrivet av boz1965 den 10 dec 2008
Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.
Victorinox tillverkar den idag kanske bästa brödkniven på marknaden. Inte så mycket pga stålet eller handtaget/ergonomin, inte heller för prisets skull utan för att den här kniven har marknadens bästa sågtandning. Egentligen är det en konditorkniv men som sagt, funkar ypperligt som brödkniv: http://i5.photobucket.com/albums/y164/dePaul/Knives/Victorinoxkonditorkniv.jpg
Det fanns dock för många år sedan en ännu bättre brödkniv, tillverkad av KN (Karlsson/Nilsson) i Eskilstuna. Man bytte senare namn till Knivman. Tyvärr finns inte firman kvar. Jag är dock säker på att den här kniven finns i tusentals svenska hem. Tyvärr har jag ingen bild på den. Bladet är 205 mm långt och handtaget är i svart ABS-plast. Vissa modeller hade träskaft i stället. Stålet var inte så väldigt hårt, kanske runt 56 HRC och förmodligen tillverkat av Uddeholm.
När det gäller övriga Victorinoxmodeller så är ju deras små skalknivar populära. Det kan man förstå. Billiga och ersättningsbara. Tyvärr så väljer firman att använda två ganska mediokra stålsorter till sina köksknivar (Bonpertuis och Inox, eq AISI 440A). HRC 56.
Fiskars stål är idag tillverkat i Kina på licens och heter AISI 420J2. Det är nog tyvärr så nära diskbänk som man kan komma :D. Stålet härdas till låga 54-55 HRC. Tidigare använde Fiskars samma stål som Victorinox (det franska Bonpertuis). Det stålet var snäppet bättre. Bytet skedde någon gång runt 1988.
jimboz11 januari 2009
Jag änvänder olika knivar men kockniven heter Sabatier....
wildlife7 oktober 2010
{party}
Hämtade ut min nya kockkniv på posten idag, en Hattori 24 cm med damaskusblad och mitt eget lilla namn som gravyr... (L) ska bli kul att se om den är lika bra att jobba med som den är vacker, för det var nog den snyggaste kockkniv jag sett... men smakar det så kostar det och nästan 2500 kr försvann från kontot... men va tusan, det är inte ofta man unnar sig nåt sånt... {laugh}
Använder Sanelli, Sabatier och Satake annars här hemma och har varit jäkligt nöjd med dessa åxå... men nu får dom nog se upp så dom inte hamnar i lådan... {laugh}
Chillit7 oktober 2010
här använd Global :) men när jag gick IV så hade vi hemkunskap och jag använde alltid en kniv som hade nå kinesiskt tecken på bladet tror jag och träskaft hade den dock vet jag inte vilket märke det var.
Vi använder oss av Global, dessa är verkligen toppen! (Y)(Y)(Y)
Själv använer jag Global.
När jag var värdinna för Tupperware fick jag ett set med knivar från dem.
Dem är också bra.
Min bror var inne i en affär i Halmstad som säljer mat från Kina och köpte en kniv som dom änvänder. Det är den bästa kniv jag har. Den kostade bara 125 kr. Köp en sån om ni hittar.
Såg nu att överskottbolaget säljer satay knivar för 29:- för tre stycken och de har jag och tycker att de är mycket bra dessutom så är stålet av bra kvalite'.
Jag har en kockkniv, en japansk kockkniv och en filé kinv från Porsche som är helt oslagbara. På god andraplats kommer Fiskars och Viktorinox.
Kobe och Fiskars. det är viktigt att kniven har rätt balans, då arbetet är relativt farligt för fingrarna.
Tveklöst Masahiro
Vilka är dom bästa knivarna till matlagning, enligt Dig??
Jag har en kockkniv från Edge (har inte sett det märket på några år så det är möjligtvis inte i bruk längre). Den är fantastiskt bra. Balanserad i bladet, lagom tyngd utan att bli för tung. Har även ett gäng Fiskars som också är bra, men känns inte riktigt lika stabila i bladet. Fick dessutom världens enklaste knivslip i julklapp förra året, så knivarna är numera riktigt vassa för jämnan.
MAC gillar jag (Y)
Jag hatar MAC, jag kör bara PC (Y)
:) Exxent använder jag mest. :)
Självklart val. Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
Jag har kört snart sju år med Global och det är nog riktigt bra knivar. Men däremot så köpte jag när jag jobbade på Åland i sommras en "Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!
Läs om knivarna på knivar.nu
Självklart val. Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
Jag gillar ditt nickname, coolt (Y):D
Ovanligt på en matsida iofs, men du gillar nog att sticka ut hakan lite :)
Global såklart. Fantastisk prestand o hållbart stål i världsklass.
Namnet på stålet är Cromova 18, av vilket man kan utläsa att det innehåller 18% krom. Kolhalten ligger mellan 0.8-1.0 procent, vilket får anses mediokert med dagens standard. Hårdheten ligger på 58 HRC (Rockwell C grader).
Det finns också en version som heter Pro. Den är tillverkad i en tidigare stålsort och som är något hårdare (59 HRC). Det gamla stålet var bättre men dyrare i tillverkning. Global gick över till det senare stålet 2003.
Cromova 18 är således på sin höjd ett mediokert stål. Vi har i det här landet avsevärt bättre stål än Cromova 18. Faktum är att jag skulle välja Sandvik 12C27, 13C26/Uddeholm AEB-L, 19C27 precis varje gång före Cromova 18. För att inte tala om de riktigt exklusiva sorterna som t ex Uddeholm Vanadis 15.
Mora of Swedens (tidigare Frosts och KJ Eriksson) nya serie är tillverkad i 12C27. Priserna ligger på ungefär en fjärdedel av Globalernas. Jag väljer tusen ggr hellre någon kniv i den serien än en enda Global (H). Dessutom är ergonomin bättre på Mororna.
"Tojiro Flash" kniv... Den var överraskande bra, hade det inte varit så (ursäkta uttrycket) förbaskat dyrt så hade jag köpt fler knivar av det märket!
Den här serien är tillverkad i Japan av Takefu Specialty Steel Corporation. Det är från början designat för horticulture, dvs beskärning av Bonzai-träd.
Önskemålet var att få fram ett slagsegt och nötningståligt rostfritt stål. Resultatet blev VG-10 (Victory Gold 10). Ett ytterst potent stål som sopar golvet med Globalernas Cromova 18.
VG-10 är härdat till 61 HRC, alltså avsevärt hårdare än Cromova 18. Bland annat av den anledningen håller VG-10 skärpa längre än Cromova 18.
Precis som du skriver så är Tojiro-serien tyvärr våldsamt dyr. Det finns andra märken som kör med VG-10 och som är både bättre ur ergonomisk synpunkt, bättre ur prissynpunkt, bättre ur QC synpunkt och bättre ur kvalitétssynpunkt. Ett sådant märke är Hattori, vars HD serie är svår att slå. Så här ser en Hattori HD 7 ut:
http://www.smidefors.se/wp-content/uploads/2008/01/hattori_hd-7.jpg
Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.
Har också Fiskars hemma men när jag jobbade som kock använde vi Victorinox, har dessvärre inte de knivarna kvar men de var suveräna.
Det fanns dock för många år sedan en ännu bättre brödkniv, tillverkad av KN (Karlsson/Nilsson) i Eskilstuna. Man bytte senare namn till Knivman. Tyvärr finns inte firman kvar. Jag är dock säker på att den här kniven finns i tusentals svenska hem. Tyvärr har jag ingen bild på den. Bladet är 205 mm långt och handtaget är i svart ABS-plast. Vissa modeller hade träskaft i stället. Stålet var inte så väldigt hårt, kanske runt 56 HRC och förmodligen tillverkat av Uddeholm.
När det gäller övriga Victorinoxmodeller så är ju deras små skalknivar populära. Det kan man förstå. Billiga och ersättningsbara. Tyvärr så väljer firman att använda två ganska mediokra stålsorter till sina köksknivar (Bonpertuis och Inox, eq AISI 440A). HRC 56.
Fiskars stål är idag tillverkat i Kina på licens och heter AISI 420J2. Det är nog tyvärr så nära diskbänk som man kan komma :D. Stålet härdas till låga 54-55 HRC. Tidigare använde Fiskars samma stål som Victorinox (det franska Bonpertuis). Det stålet var snäppet bättre. Bytet skedde någon gång runt 1988.
Jag änvänder olika knivar men kockniven heter Sabatier....
{party}
Hämtade ut min nya kockkniv på posten idag, en Hattori 24 cm med damaskusblad och mitt eget lilla namn som gravyr... (L) ska bli kul att se om den är lika bra att jobba med som den är vacker, för det var nog den snyggaste kockkniv jag sett... men smakar det så kostar det och nästan 2500 kr försvann från kontot... men va tusan, det är inte ofta man unnar sig nåt sånt... {laugh}
Använder Sanelli, Sabatier och Satake annars här hemma och har varit jäkligt nöjd med dessa åxå... men nu får dom nog se upp så dom inte hamnar i lådan... {laugh}
här använd Global :) men när jag gick IV så hade vi hemkunskap och jag använde alltid en kniv som hade nå kinesiskt tecken på bladet tror jag och träskaft hade den dock vet jag inte vilket märke det var.