Basilikan växer bra här, undrar hur ni plockar av den? En del säger att man ska ta toppskottet, en del säger klipp ned, en del säger plocka blad?? Hur göra?
kekke4618 juli 2010
Jag plockar av bladen på basilika det är ju de man använder. Kul med egna örter i trädgården.
lena418 juli 2010
Jag plockar av toppskott och lämnar några blad kvar.
För där bladet sitter skjuter det ut nya skott.
annchi19 juli 2010
Jag har plockat årets första vaxbönor! Gudomligt gott.
sikaal19 juli 2010
Skrivet av annchi den 19 jul 2010
Jag har plockat årets första vaxbönor! Gudomligt gott.
Här åt sniglarna upp de flesta plantorna! Jag avundas dig!
sikaal19 juli 2010
Nu skall jag gå ut och plocka blåbär till Fönstervin, jag har lite blåbär i berget (på tomten). Skall bli spännande!
cawn19 juli 2010
Var ute i skogen och plocka de första blåbären i går.Det är massor av bär i år,men lite dåligt moget ännu.Det blev blåbärssås till grillet,blåbär med vaniljyougurt till efterrätt och en blåbärskaka till kaffet!
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
The_mama97mia19 juli 2010
Skrivet av cawn den 19 jul 2010
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
Vi skolade plantor o satte direkt i krukor, dom har trivts bra i halvskugga, växer o frodas. Första gången här, kul att det gått så bra, jag älskar basilika.
charlottat20 juli 2010
jag har en fundering om bondbönor som jag odlar för första gången i år. först och främst, hur vet man när de är mogna, hur stora/tjocka ska de vara? när man skördar, var nyper man av? och vilket är bäst att skala innan eller efter kokning, alltså det tunna innerskalet?
svengelsk20 juli 2010
Skrivet av charlottat den 20 jul 2010
jag har en fundering om bondbönor som jag odlar för första gången i år. först och främst, hur vet man när de är mogna, hur stora/tjocka ska de vara? när man skördar, var nyper man av? och vilket är bäst att skala innan eller efter kokning, alltså det tunna innerskalet?
Det är inte alltid lätt att avgöra när de är färdiga. Kläm på baljan så du kan känna hur stora bönorna är. Ibland är baljan jättetjock men bönorna små. Man skall helst skörda innan bönans fäste blir brunt. Jag tycker det är enklast att klippa av baljorna med sax.
Innerskalet tar jag sällan bort, men om jag gör det kokar man bönorna några minuter, nyper ett litet hål i skalet och klämmer ut bönan.
Använd gärna gummihandskar, för händerna blir lätt svarta, när man spritar bondbönor.
KaArMa21 juli 2010
Man blir avundsjuk på allt ni får i era trädgårdar.
Jag för en ojämn kamp mot de där jävla sniglarna.
Jag har eller rättare sagt hade tomatplantor,vaxbönor,squash och de har de mumsat på så jag blev så frustrerad att jag bara mosade i hopp allt och kastade..Hoppas att de dog en del..
Mitt lilla hopp står till mina miniträd med persikor och nektariner de står på altanen så dit ska de väl inte komma in till. Just nu har jag fullt med små kart..Hoppas att det blir något av dem bara.
FruAst21 juli 2010
Var och grävde upp årets första potatis häromdagen och passade då på att skörda sockerärter. Det är gott med grillat och egen potatis och lätt kokta sockerärter.
NicolinaZ21 juli 2010
Skrivet av cawn den 19 jul 2010
Var ute i skogen och plocka de första blåbären i går.Det är massor av bär i år,men lite dåligt moget ännu.Det blev blåbärssås till grillet,blåbär med vaniljyougurt till efterrätt och en blåbärskaka till kaffet!
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
Blåbärssås? Spännande! Ska söka recept genast!
sikaal21 juli 2010
På tal om de förb. sniglarna! {angry-annoyed} Jag kom på att jag inte tipsat om ärtor, (sugersnaps)! När nästan alla bönorna och nästan alla kålrabbi-plantorna blev uppätna har alla ärtplantorna klarat sig! Alla som grodde börjar nu ge skörd! \o/ Är det någon som har samma erfarenhet {question}
lena426 juli 2010
En misskött Hallonhäck gav en liter Hallon.
Toppen.
Och mer ser det ut att bli.
The_mama97mia26 juli 2010
Funderar lite på örter. Har timjan, gräslök, persilja, basilika. Hur sparar ni det? Jag menar om det blir så mkt att man inte gör av med det till vardagsmatlagningen?
Tänkte testa göra ngn örtolja. Har ni tips?
lena427 juli 2010
Gräslök, Dill, Persilja och Basilika klipper jag och fryser den. Den blir jättebra tycker jag.
Igår kväll va jäntan o jag och plockade 4 liter Blåbär.
Galadriel27 juli 2010
Har plockat årets första kantareller!! Det blir nog ett fantastiskt svampår om regnet fortsätter, såg många små gula knoppar som bara väntade på att få växa.
Roskerstin27 juli 2010
Har plockat av 4 l röda vinbär som kokats till gelé och 4 l krusbär varav en del blev sylt och en del infryst till paj i vinter.
The_mama97mia27 juli 2010
Skördat hos min lokala grönsaksodlare, Bergs grönsaker i Svärtinge. Vaxbönor, haricots verts, färska knipprödbetor, morötter som är så späda att man bara behöver gnugga dom lite o en stor påse FÄRSK potatis. Här ska jag frossa i grönt. Och rött.
Basilikan växer bra här, undrar hur ni plockar av den? En del säger att man ska ta toppskottet, en del säger klipp ned, en del säger plocka blad?? Hur göra?
Jag plockar av bladen på basilika det är ju de man använder. Kul med egna örter i trädgården.
Jag plockar av toppskott och lämnar några blad kvar.
För där bladet sitter skjuter det ut nya skott.
Jag har plockat årets första vaxbönor! Gudomligt gott.
Jag har plockat årets första vaxbönor! Gudomligt gott.
Här åt sniglarna upp de flesta plantorna! Jag avundas dig!
Nu skall jag gå ut och plocka blåbär till Fönstervin, jag har lite blåbär i berget (på tomten). Skall bli spännande!
Var ute i skogen och plocka de första blåbären i går.Det är massor av bär i år,men lite dåligt moget ännu.Det blev blåbärssås till grillet,blåbär med vaniljyougurt till efterrätt och en blåbärskaka till kaffet!
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
Vi skolade plantor o satte direkt i krukor, dom har trivts bra i halvskugga, växer o frodas. Första gången här, kul att det gått så bra, jag älskar basilika.
jag har en fundering om bondbönor som jag odlar för första gången i år. först och främst, hur vet man när de är mogna, hur stora/tjocka ska de vara? när man skördar, var nyper man av? och vilket är bäst att skala innan eller efter kokning, alltså det tunna innerskalet?
jag har en fundering om bondbönor som jag odlar för första gången i år. först och främst, hur vet man när de är mogna, hur stora/tjocka ska de vara? när man skördar, var nyper man av? och vilket är bäst att skala innan eller efter kokning, alltså det tunna innerskalet?
Det är inte alltid lätt att avgöra när de är färdiga. Kläm på baljan så du kan känna hur stora bönorna är. Ibland är baljan jättetjock men bönorna små. Man skall helst skörda innan bönans fäste blir brunt. Jag tycker det är enklast att klippa av baljorna med sax.
Innerskalet tar jag sällan bort, men om jag gör det kokar man bönorna några minuter, nyper ett litet hål i skalet och klämmer ut bönan.
Använd gärna gummihandskar, för händerna blir lätt svarta, när man spritar bondbönor.
Man blir avundsjuk på allt ni får i era trädgårdar.
Jag för en ojämn kamp mot de där jävla sniglarna.
Jag har eller rättare sagt hade tomatplantor,vaxbönor,squash och de har de mumsat på så jag blev så frustrerad att jag bara mosade i hopp allt och kastade..Hoppas att de dog en del..
Mitt lilla hopp står till mina miniträd med persikor och nektariner de står på altanen så dit ska de väl inte komma in till. Just nu har jag fullt med små kart..Hoppas att det blir något av dem bara.
Var och grävde upp årets första potatis häromdagen och passade då på att skörda sockerärter. Det är gott med grillat och egen potatis och lätt kokta sockerärter.
Var ute i skogen och plocka de första blåbären i går.Det är massor av bär i år,men lite dåligt moget ännu.Det blev blåbärssås till grillet,blåbär med vaniljyougurt till efterrätt och en blåbärskaka till kaffet!
Jag har sått basilika flera år på rad men lyckas aldrig riktigt bra.Sätter ni ut den på friland eller behåller den i kruka? Jag kör toppskottsstilen när jag skördar det lilla som överlevt.
Blåbärssås? Spännande! Ska söka recept genast!
På tal om de förb. sniglarna! {angry-annoyed} Jag kom på att jag inte tipsat om ärtor, (sugersnaps)! När nästan alla bönorna och nästan alla kålrabbi-plantorna blev uppätna har alla ärtplantorna klarat sig! Alla som grodde börjar nu ge skörd! \o/ Är det någon som har samma erfarenhet {question}
En misskött Hallonhäck gav en liter Hallon.
Toppen.
Och mer ser det ut att bli.
Funderar lite på örter. Har timjan, gräslök, persilja, basilika. Hur sparar ni det? Jag menar om det blir så mkt att man inte gör av med det till vardagsmatlagningen?
Tänkte testa göra ngn örtolja. Har ni tips?
Gräslök, Dill, Persilja och Basilika klipper jag och fryser den. Den blir jättebra tycker jag.
Igår kväll va jäntan o jag och plockade 4 liter Blåbär.
Har plockat årets första kantareller!! Det blir nog ett fantastiskt svampår om regnet fortsätter, såg många små gula knoppar som bara väntade på att få växa.
Har plockat av 4 l röda vinbär som kokats till gelé och 4 l krusbär varav en del blev sylt och en del infryst till paj i vinter.
Skördat hos min lokala grönsaksodlare, Bergs grönsaker i Svärtinge. Vaxbönor, haricots verts, färska knipprödbetor, morötter som är så späda att man bara behöver gnugga dom lite o en stor påse FÄRSK potatis. Här ska jag frossa i grönt. Och rött.