Införskaffat en ny(för mig) kryddblandning...Harrissa.
Skulle bara vilja ha tips på hur & var man använder den & vad det är i den?
Doftar helt förföriskt hur som helst(L)
/Monac.
MatAnders16 april 2008
Menar du den lilla guld konservburken med en chili på?
frucaos16 april 2008
Du kan ju alltid söka på namnet och recept på nätet och se vad du får för träffar. Låter spännande.
Nettie16 april 2008
Jag brukar använda harissan i olika kött/köttfärsgrytor, kalasgott
frucaos16 april 2008
Harissacouscous med räkor och grönsaker
4 personer
4 dl couc cous
4 dl grönsaksbbuljong
1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
1 st paprika, röd
1 st rödlök
½ zucchini
2 st avokado
2 st lime
150 g sockerärtor
2,5 msk Harrissa Paste
½ tsk salt
TILLAGNING
Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.
Ett exempel jag hittade...
frucaos16 april 2008
Så här kan man göra sin egen. Så får du veta vad den innehåller. På engelska, hoppas det går bra.
Harissa is a hot chili paste that is commonly found in North African cooking, mainly Moroccan, Algerian, and Tunisian cuisine. It is added to couscous, soups, pastas and other recipes. It can also be purchased in Middle Eastern stores in a can.
For a very spicy harissa: use a blend of cayenne, chile de arbol, or cayenne with a milder chile like ancho chilies
For a medium spiciness: use a blend of New Mexico chilies with guajillo chilies
INGREDIENTS:
10-12 dried red chili peppers
3 cloves garlic, minced
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground caraway seeds
1/2 teaspoon cumin
PREPARATION:
Soak the dried chilies in hot water for 30 minutes. Drain. Remove stems and seeds.
In a food processor combine chili peppers, garlic, salt and olive oil. Blend.
Add remaining spices and blend to form a smooth paste.
Store in airtight container.
MatAnders16 april 2008
Ja då är det den jag brukar använda, ger jättegod smak men den är rejält stark jag klarar typ 1/2 burk till en köttgryta på ca 4-5 liter men jag gillar starkt....:D
Roggan16 april 2008
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Roggan16 april 2008
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Roggan16 april 2008
Blev nåt fel här igen! hmm...
The_mama97mia16 april 2008
Menar ni att man kan ha harissa o använda som typ sambal? Jag har inte tordats köpa, tycker konservburken ser stor ut, vet inte hur bra det håller sig etc.
frucaos16 april 2008
den är helt ny för mig. ska se mig om i hyllorna och se om de kan tänkas ha den här i norge. Invandrarbutiker kan nog vara bästa chansen tänker jag. Får ta det imorgon när jag ska ta en tur till Lillehammer och hälsa på dem på jobbet.
MatAnders16 april 2008
Japp det är en konserv finns vad jag sett bara i invandrarbutiker och som Roggan skrev kanon till tomatbaserade grytor gärna med lamm, det är som tomatpure i konsistensen och jag brukar frysa det jag inte gör av med.(Y)
Lindanemon16 april 2008
Jag brukar alltid köpa Harissa i pulverform på ÖB. En helt suveränt god krydda, men så är jag svar för chili... (Y)
Här i stockholm iaf, så kan man köpa Harissa på glasburk av märket LAROC, håller sig läänge i kylen. Harissan har en smak av vinäger som inte sambal har, och den syrlighet sätter lite extra piff på tillvaron.:p
MatAnders16 april 2008
Undrar verkligen om vi talar om samma sak?
Lindanemon16 april 2008
kanske finns det olika? "min Harissa" finns i pulver eller i pasta på tub, vad jag har sett iaf...
starfighter16 april 2008
Den jag menar är en chili-pasta som man kan köpa på glasburk, men även på tub, konserv - kan inte tänka mig att det finns något annat som kallas Harissa. Däremot kan säkert olika märken använda sig av olika recept för tillverkning av 'sin' Harissa, eller?
monac16 april 2008
min är i pulverform....gjorde en riktigt härlig veg.gryta denna afton med kokosmjölk,färska cham.zuccini,aubergin,gul & röd paprika.riven ingefära. Oj oj vad mumsigt det blev.
En "ny" favorit kan jag ju säga,en stjärna i kryddhimlen(Y)och det var bra "drag" i den!:D
Den kommer vi se mycket av ...måste ju vara kanon gott till grillat/i marinader & kalla o varma (L) såser!
monac16 april 2008
ska pröva den där konserverade oxå! tack för alla råd & tips.
Införskaffat en ny(för mig) kryddblandning...Harrissa.
Skulle bara vilja ha tips på hur & var man använder den & vad det är i den?
Doftar helt förföriskt hur som helst(L)
/Monac.
Menar du den lilla guld konservburken med en chili på?
Du kan ju alltid söka på namnet och recept på nätet och se vad du får för träffar. Låter spännande.
Jag brukar använda harissan i olika kött/köttfärsgrytor, kalasgott
Harissacouscous med räkor och grönsaker
4 personer
4 dl couc cous
4 dl grönsaksbbuljong
1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
1 st paprika, röd
1 st rödlök
½ zucchini
2 st avokado
2 st lime
150 g sockerärtor
2,5 msk Harrissa Paste
½ tsk salt
TILLAGNING
Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.
Ett exempel jag hittade...
Så här kan man göra sin egen. Så får du veta vad den innehåller. På engelska, hoppas det går bra.
Harissa is a hot chili paste that is commonly found in North African cooking, mainly Moroccan, Algerian, and Tunisian cuisine. It is added to couscous, soups, pastas and other recipes. It can also be purchased in Middle Eastern stores in a can.
For a very spicy harissa: use a blend of cayenne, chile de arbol, or cayenne with a milder chile like ancho chilies
For a medium spiciness: use a blend of New Mexico chilies with guajillo chilies
INGREDIENTS:
10-12 dried red chili peppers
3 cloves garlic, minced
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons olive oil
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon ground caraway seeds
1/2 teaspoon cumin
PREPARATION:
Soak the dried chilies in hot water for 30 minutes. Drain. Remove stems and seeds.
In a food processor combine chili peppers, garlic, salt and olive oil. Blend.
Add remaining spices and blend to form a smooth paste.
Store in airtight container.
Ja då är det den jag brukar använda, ger jättegod smak men den är rejält stark jag klarar typ 1/2 burk till en köttgryta på ca 4-5 liter men jag gillar starkt....:D
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Är det konserven???
Jag brukar äta det på en bit bröd. Så gör man ofta i Tunisien. Starkt men gott!!!(Y)(Y)(Y)(Y)(Y)
Jag använder den också i tunisisk mat. T.ex. i olika tomatbaserade grytor med kyckling, lammkött, nötkött osv. Brukar servera grytorna med ris, couscous eller pasta. Blandar ofta i en hel del grönsaker och kikärtor. Jag har inte några direkta recept med exakta måttangivelser, men det går nog att hitta på nätet. Lägger kanske ut något recept snart här på matklubben.
Blev nåt fel här igen! hmm...
Menar ni att man kan ha harissa o använda som typ sambal? Jag har inte tordats köpa, tycker konservburken ser stor ut, vet inte hur bra det håller sig etc.
den är helt ny för mig. ska se mig om i hyllorna och se om de kan tänkas ha den här i norge. Invandrarbutiker kan nog vara bästa chansen tänker jag. Får ta det imorgon när jag ska ta en tur till Lillehammer och hälsa på dem på jobbet.
Japp det är en konserv finns vad jag sett bara i invandrarbutiker och som Roggan skrev kanon till tomatbaserade grytor gärna med lamm, det är som tomatpure i konsistensen och jag brukar frysa det jag inte gör av med.(Y)
Jag brukar alltid köpa Harissa i pulverform på ÖB. En helt suveränt god krydda, men så är jag svar för chili... (Y)
Prova den här:
Voltaires tomatsoppa
Här i stockholm iaf, så kan man köpa Harissa på glasburk av märket LAROC, håller sig läänge i kylen. Harissan har en smak av vinäger som inte sambal har, och den syrlighet sätter lite extra piff på tillvaron.:p
Undrar verkligen om vi talar om samma sak?
kanske finns det olika? "min Harissa" finns i pulver eller i pasta på tub, vad jag har sett iaf...
Den jag menar är en chili-pasta som man kan köpa på glasburk, men även på tub, konserv - kan inte tänka mig att det finns något annat som kallas Harissa. Däremot kan säkert olika märken använda sig av olika recept för tillverkning av 'sin' Harissa, eller?
min är i pulverform....gjorde en riktigt härlig veg.gryta denna afton med kokosmjölk,färska cham.zuccini,aubergin,gul & röd paprika.riven ingefära. Oj oj vad mumsigt det blev.
En "ny" favorit kan jag ju säga,en stjärna i kryddhimlen(Y)och det var bra "drag" i den!:D
Den kommer vi se mycket av ...måste ju vara kanon gott till grillat/i marinader & kalla o varma (L) såser!
ska pröva den där konserverade oxå! tack för alla råd & tips.