Harissacouscous med räkor och grönsaker
4 personer
4 dl couc cous
4 dl grönsaksbbuljong
1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
1 st paprika, röd
1 st rödlök
½ zucchini
2 st avokado
2 st lime
150 g sockerärtor
2,5 msk Harrissa Paste
½ tsk salt
TILLAGNING
Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.
Ett exempel jag hittade...
det här får det bli i morgon-kanske något modifierad!(Y)
pia6125 april 2008
Aldrig hört talas om Harissa!!! Låter spännande, får kolla i affären nästa gång jag kommer dit. Många tips får man i allafall på denna sida!(Y)
evaldo25 april 2008
Harissa
Kryddblandningen använder man till alla typer av rätter, såväl fisk-,kött- som grönsaksrätter, och är ett säkert kort till cous-cous. Den går lika bra att tillsätta under själva tillagningen som att använda som bordkrydda.
Oftast avser harissa en sås/röra, men det finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens
wildlife25 april 2008
Gör din egen Harissa:
4 Röda Chilifrukter
5 Vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1/2 dl olivolja
Mixa allt tills det blir en slät "gröt"" och häll upp i en ren glasburk. Behåll kärnorna i chilin om du vill ha den stark, annars ta bort dem innan mixningen!
wildlife25 april 2008
Ett tips är att blanda 1 burk mosade kikärtor med 2 dl creme fraiche och smaksätta med Harissa.... Godare än Hummus! ( eget påhitt! )
Lindanemon25 april 2008
(Y)(Y)(Y) Jag säger bara wowh!!! :D:D:D
monac10 maj 2008
finns på tub oxå!:)
Lilloo10 maj 2008
Jag har hört talats om Harissa, men aldrig hittat någon... undrar om den bara finns i vissa butiker med visst utbud.
monac10 maj 2008
orient/asiat butiker. Hittade påsar på Willys med torkad Harissa(gröna bladet) finns som pasta i små koncervburkar och som sagt på tub.
:)
frucaos11 maj 2008
Skrivet av Lindanemon den 16 apr 2008
kanske finns det olika? "min Harissa" finns i pulver eller i pasta på tub, vad jag har sett iaf...
Det verkar faktiskt som om det finns olika sorters harrissa. Har börjat lära känna en palestinsk familj, och enligt dem är harrissa inte alls chilibaserad. Tror ändå att det är den vanligaste! Gott är det i alla fall, om man tycker om att svettas när man äter.:p
monac11 maj 2008
chili är ju paprika...eller ur samma familj caspicum! det finns säker olika regionala olikheter på Harrissa,precis som med alla otaliga/olika curry varianter.
Jag är ett chili-freak...att tårar ,svetten & snoren riner får man på köpet:D...ha ha...
Harissacouscous med räkor och grönsaker
4 personer
4 dl couc cous
4 dl grönsaksbbuljong
1 kg räkor med skal eller 400-500 g skalade
1 st paprika, röd
1 st rödlök
½ zucchini
2 st avokado
2 st lime
150 g sockerärtor
2,5 msk Harrissa Paste
½ tsk salt
TILLAGNING
Koka upp grönsaksbuljongen, lägg i couscousen och ställ åt sidan för att svälla. Skala räkorna, tärna paprikan och zucchinin. Klyfta löken och ansa sockerärtorna. Skär avokadon i bitar och pressa över saft från limen. Skär den andra limefrukten i klyftor. Hetta upp wookpannan och stek i lite olja. Woka först paprika, lök, zucchini och sockerärtor. Tillsätt Harissapastan. Woka snabbt räkorna med grönsakerna och lägg sist i couscousen. Blanda väl och smaka av med salt. När allt är varmt blandas avokadon med limesaft i rätten. Garnera med limeklyftorna. Servera med matlagningsyoghurt och Harissapastan.
Ett exempel jag hittade...
det här får det bli i morgon-kanske något modifierad!(Y)
Aldrig hört talas om Harissa!!! Låter spännande, får kolla i affären nästa gång jag kommer dit. Många tips får man i allafall på denna sida!(Y)
Harissa
Kryddblandningen använder man till alla typer av rätter, såväl fisk-,kött- som grönsaksrätter, och är ett säkert kort till cous-cous. Den går lika bra att tillsätta under själva tillagningen som att använda som bordkrydda.
Oftast avser harissa en sås/röra, men det finns även som torkad kryddblandning. Som bordskrydda blandar man ibland upp harissa med vatten, olivolja och citron för att få en mildare smak och mer flytande konsistens
Gör din egen Harissa:
4 Röda Chilifrukter
5 Vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1/2 dl olivolja
Mixa allt tills det blir en slät "gröt"" och häll upp i en ren glasburk. Behåll kärnorna i chilin om du vill ha den stark, annars ta bort dem innan mixningen!
Ett tips är att blanda 1 burk mosade kikärtor med 2 dl creme fraiche och smaksätta med Harissa.... Godare än Hummus! ( eget påhitt! )
(Y)(Y)(Y) Jag säger bara wowh!!! :D:D:D
finns på tub oxå!:)
Jag har hört talats om Harissa, men aldrig hittat någon... undrar om den bara finns i vissa butiker med visst utbud.
orient/asiat butiker. Hittade påsar på Willys med torkad Harissa(gröna bladet) finns som pasta i små koncervburkar och som sagt på tub.
:)
kanske finns det olika? "min Harissa" finns i pulver eller i pasta på tub, vad jag har sett iaf...
Det verkar faktiskt som om det finns olika sorters harrissa. Har börjat lära känna en palestinsk familj, och enligt dem är harrissa inte alls chilibaserad. Tror ändå att det är den vanligaste! Gott är det i alla fall, om man tycker om att svettas när man äter.:p
chili är ju paprika...eller ur samma familj caspicum! det finns säker olika regionala olikheter på Harrissa,precis som med alla otaliga/olika curry varianter.
Jag är ett chili-freak...att tårar ,svetten & snoren riner får man på köpet:D...ha ha...
ska stå "RINNER" :)