Abborrfilé med kräftfyllning, hummersås och friterad persilja.

Serverar: 4 portioner

Tid: 40 minuter

Abborre har ett rykte om sig att den innehåller mycket ben. Men om man filear fisken och sedan ”byxar” den så finns det inga ben kvar alls. Det kan vara lite besvärligt att dubbelpanera filéerna men det går bra om man är försiktig. Resultatet uppväger besvären!

Ingredienser

  • 400 g skinn och benfri abborrfilé
  • 75 g kräftstjärtar
  • 30 g smör, (rumstempererat)
  • 2 msk hackad dill
  • Salt
  • Nymald vitpeppar
  • 1 ägg
  • Vetemjöl
  • Siktat ströbröd
  • Smör till stekning
  • 1 burk Campbells hummersoppa
  • 1-2 msk hummerfond
  • 1 dl tjock grädde
  • Cayennepeppar
  • 2-3 droppar tabasco
  • 1 knippa krusig persilja
  • Olja till fritering
  • Citronklyftor
  • 1 dl hastigt smörfrästa paprikatärningar i olika färger till garnering
  • Instruktioner

    1. Filea abborrarna och ”byxa” dem, skölj dem i kallt vatten och låt dem rinna av, om du inte köpt färdiga filéer.
    2. Hacka kräftstjärtarna och blanda med smöret och den hackade dillen.
    3. Lägg ut abborrfiléerna på en skärbräda och salta och peppra, vänd på hälften av dem och fördela kräft/dillsmöret direkt på den okryddade sidan. Lägg över de andra filéerna med den kryddade sidan uppåt.
    4. Vänd försiktigt de dubbla filéerna först i vetemjöl sedan i kraftigt uppvispat ägg och sist i siktat ströbröd. Lägg dem på torrt underlag och låt vila ca 10 minuter.
    5. Häll soppan i en kastrull och tillsätt lite i taget av grädden under uppvärmningen, låt inte koka för hårt. Tillsätt hummerfond tills såsen får en vacker ”hummerfärg”. Smaka av med cayennepeppar och tabasco. Tillsätt mera grädde om såsen känns för skarp.
    6. Stek fisken sakta i smör till gyllenbrun färg, lägg upp på serveringsfat och håll varmt.
    7. Hetta upp olja i en frityrgryta eller annan tjockbottnad gryta. Ta bort så mycket som möjligt av stjälkarna från persiljan, skölj den och låt den torka väl innan den friteras. Det sprakar kraftigt om persiljan innehåller för mycket vatten. Fritera persiljan knaprig och strö den över fisken.
    8. Droppa lite av såsen runt den stekta fisken, strö hackad smörfräst paprika runt om och lägg på citronklyftor.
    9. Servera med nykokt pressad potatis av mjölig sort, (Puritan).

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben