Adventskaka

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Ett gott tilltugg till adventskaffe....

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 1/2 dl mjölk, 37 grader
  • 1/2 g saffran
  • 3/4 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • Ca 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör, mjukt
  • Fyllning
  • 150 g mandelmassa
  • 50 g smör, mjukt
  • 1/2 dl russin
  • 3 msk glögg
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Dekoration
  • 50 g mandelspån
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt stött saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda till en deg. Tillsätt smöret i klickar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
    2. Mixa mandelmassa, smör, russin och glögg till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela degen i två bitar som kavlas till runda plattor, ca 30 cm i diameter. Lägg en degplatta på en plåt med bakplåtspapper. Bred fyllningen på plattan, spara en ca 2 cm bred kant. Pensla kanten med vatten. Rulla upp den andra degplattan på kavelpinnen och rulla ut den över fyllningen. Tryck ihop kanterna med handen. Klipp ett flätmönster runt om kakans kant och vik degflikarna inåt. Pensla kakan med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i 200º i ca 25 minuter. Låt kakan svalna på brödgaller. Pudra över florsocker före servering.

    Liknande recept

    4.8
    1 h
    8-10
    6
    4.5
    2 h
    2
    1

    Kommentarer (1)

    Ame 23 november 2011

    Ser så gott ut

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben