Æbleskiver (danska munkar) av jäsdeg

Dansk klassiker. Namnet "æbleskiver" är numera lite missvisande eftersom man har gått ifrån den gamla traditionen att ha äpple i munkarna. Ger c:a 40 munkar.

Ingredienser

  • 2 st ägg, medelstora
  • 35 gram strösocker
  • 175 gram vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • Skalet av en citron (det gula), mycket fint hackat
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 60 gram mejerismör, saltat
  • 0.25 paket jäst
  • 1 tsk strösocker att starta jästkulturen med
  • 1 msk fingerljummen mjölk att starta jästkulturen med
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en skål och tillsätt 1 tsk socker och 1 msk mjölk och blanda samma noga. Ställ åt sidan en stund på varm plats så att jästkulturen kan komma igång ordentligt (denna metod är bra också vid brödbak).
    2. Smält smöret i en kastrull på låg värme och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (c:a 37 grader).
    3. Skira äggen. Vispa äggulor och socker vitt och poröst. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Sikta ner mjölet och tillsätt mjölk-/smörblandningen i flera omgångar under omrörning.
    4. Vispa degen fluffig. Tillsätt citronskal, jäst och äggvitor under försiktig omrörning. Ställ degen svalt (inte kallt) att vila i 2 timmar.
    5. Fritera eller baka i munkpanna och lägg på hushållspapper så att överflödigt fett kan rinna av. Varmhåll till serveringen. Rulla munkarna i strösocker strax innan serveringen.

    Liknande recept

    3.5
    50 min
    18
    2

    Kommentarer (3)

    Gillsan 3 november 2009

    Supergott!!! En 5 till dig ha en bra dag:)

    Mariakocken1 22 april 2010

    Gott! Gav en femma till dig! =)

    isakssonvistrom 15 augusti 2010

    Har ett likadant recept som du o kan bara ge positiva ord. Dessa är supergoda!!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben