Äppel- och hallonpaj

Serverar: 12 portioner

Tid: 30 minuter

en otroligt god paj, bakar den själv väldigt ofta

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 3 msk socker
  • 70 gram smör, smält, eller flytande margarin
  • 60 gram kesella, lätt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning
  • 8 äpplen
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl socker
  • 2 dl hallon, färska eller tinade
  • 3 msk mandel, finhackad
  • Till pensling
  • 1 st ägg, vispat
  • Instruktioner

    1. Tillagning Gör först pajdegen. I matberedare: Lägg i alla ingredienser utom vattnet. Kör någon minut tills det blir en deg, tillsätt vattnet och kör några sekunder till. För hand: Blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Arbeta ihop med gaffel eller med fingertopparna. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop till en deg.
    2. Forma till två runda degklumpar, varav den ena något större. Svep in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Sätt ugnen på 180 grader. Skala äpplena, ta bort kärnhusen,skiva sedan. Koka upp vattnet tillsammans med äppelskivorna i en kastrull. Låt sjuda under lock 3-4 minuter tills äppelskivorna börjar mjukna. Häll bort överskottsvattnet och låt skivorna svalna i en bunke med lite hushållspapper underst. Ta bort papperet och häll i citronsaft, socker och kanel. Rör runt. Ta fram en liten pajform, 20-25 cm i diameter. Kavla ut den största av pajdegarna på ett bord, så att den blir större än pajformen. Klä formen med pajdegen. Låt överskottsdeg välla över kanten. Sprid ut mandelhacket och fördela äppelskivor och hallon ovanpå. Kavla ut den andra degen och lägg som lock över hela formen. Trimma kanterna. Pensla pajen med ägg och gör ett par lufthål i mitten. Grädda i ugn i 30 minuter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben