Underbart goda bullar, fyllda med mandelkräm och syrlig äppelkompott. Bullfest när den är som bäst!
Äppelbullarna kan lätt varieras. Baka ut dem större eller mindre, eller prova att göra dem i en vanlig bullform. Har du mycket äpplen kan du enkelt göra dubbel sats av äppelkompotten och spara till pannkakor eller gröt.
Ingredienser
Deg
50 g jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
13-14 dl vetemjöl special, ca 780 g
½ dl socker
125 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Äppelkompott
600 g äpplen, gärna syrliga
1 vaniljstång
1 dl socker
1 msk pressad citron
Mandelkräm
400 g mandelmassa, rumsvarm
200 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
Pensling och garnering
1 ägg
2 dl mandelspån
Topping
4 dl florsocker
2½ msk vatten
Instruktioner
- Äppelkompott:
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner socker, citronsaft, vaniljstång och -frön i kastrullen. Låt småkoka ca 10 minuter. Mosa eventuellt äpplena och låt kallna.
- Mandelkräm:
Vispa mandelmassa, smör och salt slätt med elvisp.
- Deg:
Smula jästen och rör ut i mjölken. Blanda i mjöl, socker, smör och ägg. Knåda degen smidig ca 15 minuter i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x50 cm på lätt mjölad arbetsbänk. Bred ut mandelkrämen över degen med en bred palett. Skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm. Vik in varje kant mot mitten och tryck till i mitten. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Gör fördjupningar med fingret i mitten och fördela äppelkompotten. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter tills de fått fin färg. Ta ut och låt dem svalna.
- Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över bullarna.
Liknande recept
Kommentarer (0)