Äppel och morotsbröd egen version

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

Safftigt och mustigt bröd med äpplen morötter och frön

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten + 2-3 dl vatten
  • 1 dl vetekross
  • 2 msk mörk brödsirap
  • 3 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 2 äpplen
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl linfrön
  • 750 g lantbrödsmjöl
  • 500 g vetemjöl
  • 1 nypa salt gärna flingsalt
  • Ugn 175-200 grader beroende på ugn
  • Instruktioner

    1. Mät upp vetekrosset och tillsätt 5 dl vatten, låt det koka i ca 10 min sila krosset men spara vattnet som blir över, det ska användas till degspadet. Låt krosset kallna.
    2. Väg upp mjölet så det blir exakt rätt mängd (går även bra att använda annan mjölsort, men tänk då på att mängden mjöl inte är precis den samma).
    3. Finriv äpplena (jag änvänder royal gala men det går bra med vilken äppelsort som helst) och riv morötterna.
    4. Smula ner jästen i bakbunken, ta det sparade kokvatten och blanda ut det med kranvatten så att det blir 5 dl. Värm till 37 grader (använd en termometer fingrarna är för okänsliga så de blir ofta för varmt). Tillsätt sirapen, oljan, morötterna, äpplena samt alla fröer och kärnor. Arbeta sedan ner mjölet till en smidig deg arbeta den ca 5 min i bakmaskinen. Sätt ugnen på 175-200 grader (beroende på om du har en varmare eller kallare ugn) ställ in en liten plåt längst ner i ugnen. Låt degen jäsa 40 min under bakhandduk. Arbeta degen och forma den till två limpor (tillsätt ev mer mjöl om det behövs) och låt limporna jäsa i 30 minuter.
    5. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen, häll ca 2 dl vatten i den lilla plåten som ska stå längst ner och stäng luckan snabbt (detta kommer att ge en fin skorpa på limporna).
    6. Grädda limporna i ca 25-30 minuter. Är man osäker på att brödet är klart kan man stoppa in en termometer. Bröden ska hålla 98 grader när de är färdiggräddade.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben