Äppelbullar med nötter

Serverar: 24 portioner

Vanliga kanelbullar men med smaskigare fyllning.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3,5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 l vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllningen
  • 1 äpple
  • 1 dl grovt hackade hassel eller valnötter
  • 1,5 dl äppelmos
  • 25 g smör
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk farinsocker
  • Instruktioner

    1. Värm ugnen till 225 grader. Smält smöret med mjölken och värm-kyl till fingervarmt, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av smör/mjölken och rör om så att jästen löses upp. Häll i resten av smör/mjölken, sockret, kanelen och 9 dl av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Pudra över lite mjöl och jäs under handduk i 35 minuter. Då ska degen ha växt till dubbla storleken.
    2. Fixa fyllningen under tiden: Skala äpplet och skär bort kärnhuset. Skär fruktköttet i skivor. Hacka nötterna. Lägg degen på en bänk och knåda in resten av mjölet. Dela degen i 24 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt. Platta till bullarna en aning och låt dem jäsa under handduk i ytterligare 15 minuter. Tryck in en liten grop i bullarna. Fördela äppelskivorna, nöthacket, äppelmoset och smöret i groparna. Strö över kanel och farinsocker. Vispa upp ägget och pensla bullarna med det. Grädda bullarna 10–12 minuter mitt i ugnen så att de får fin färg. Låt svalna på galler.
    3. Tips: Skulle bullarna mot förmodan inte gå åt på direkten så håller de tre månader i frysen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben