Äppelfalukorv med rotfruktsmos

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En variant på klassiska "Falukorv i ugn".

Ingredienser

  • 800 g falukorv
  • 1 gul lök
  • 2 gröna äpplen
  • Kanel
  • 1 pkt bacon
  • Gratängost
  • Kryddsås
  • 2 tsk stark senap
  • 1 msk chilisås
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk ketjap manis
  • 1 tsk sambal oelek
  • Rotfruktsmos
  • 400 g mjölig potatis
  • 400 g palsternackor
  • 200 g sötpotatis
  • c:a 100 g morötter
  • c:a ½ dl finhackad gul lök
  • 50 g smör eller margarin
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 40 g riven parmesanost
  • 2 dl finhackad bladpersilja
  • 1 tsk riven muskotnöt
  • 1 tsk chilipulver
  • Salt
  • Peppar
  • Grönsallad
  • Instruktioner

    1. Koka rotfruktena mjuka.
    2. Blanda med de övriga ingredienserna till moset, stöt eller vispa tills det är fluffigt och smaka av med salt och peppar.
    3. Skär falukorven nästan helt igenom i 1½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast, smord form. Smeta in snittytorna med kryddsåsen.
    4. Dela löken och äpplena i halvor och skär sedan halvmåneformade skivor. Pudra över kanel på äppelskivornas bägge sidor och stoppa in en äppleskiva och en lökskva i varje snitt i falukorven.
    5. Har du fått kryddsås över, så pensla den på korvens utsida. Skär baconskivorna till halva längden och täck falukorven med dem.
    6. Lägg moset runt om falukorven i formen och häll över gratängost över såväl korv som mos.
    7. Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i c:a 25 minuter, eller tills osten fått fin färg. Servera med en grönsallad!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben