Färsbiffar med rotfruktsmos och apelsinskysås
En spännande rätt med kanel och apelsin.
I ursprungsreceptet ska det vara rådjursfär, men det är väldigt svårt att få tag i så jag har valt att använda köttfärs istället.
Ingredienser
400 g nötfärs
200 g fläskfärs
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ tsk finrivet apelsinskal
1 ägg
1 dl vispgrädde
2 krm citronpeppar
2 msk potatismjöl
Smör
Salt
Peppar
Mos
600 g mandelpotatis
3 morötter
1 palsternacka
50 g smör
1-2 dl varm mjölk
1 krm kanel
Skysås
1½ dl färskpressad apelsinjuice
1 msk honung
1 dl vitt vin
1½ dl vatten
1½ msk konc köttfond/viltfond
1 tsk maizena
Strimlat apelsinskal
Tillbehör
Haricots verts
Lättstekt salladslök
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125 grader.
Skala och finacka lök och vitlök. Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, grädde, citronpeppar, potatismjöl och 1 tsk salt. Låt blandningen stå ca 5 minuter.
Forma biffar och stek ca 2 minuter på varje sida i 2 msk smör.
Lägg över i en ugnssäker form och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
- Mos:
Skala och skär potatis, morötter och palsternacka i bitar, koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och tillsätt varm mjölk och smör, vispa moset luftigt, gärna med elvisp. Tillsätt kanel och smaka av med 1½ tsk salt och 1½ krm peppar.
- Skysås:
Blanda apelsinjuice med honung i en kastrull. Tillsätt vin, vatten, fond och 1 krm salt, låt koka ner till ca hälften.
Red av med maizena utrörd i lite kallt vatten, låt sjuda ca 2 minuter.
Vispa ner 1 msk smör och apelsinstrimlor percis före servering.
- Servera färsbiffarna med mos, skysås, haricots verts och lättstekt salladslök.
Liknande recept
Kommentarer (0)