Werner Vögelis Nationalrätt från 1997

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

Med denna rätt vann Werner Vägeli den första i raden av Årets Nationalrätt, en tävling som pågick åren 1997 till 2009, med landets främsta kockar vid tävlingsspisarna.

Ingredienser

  • Fläskrullader
  • 600 g utskuren, välputsad fläskkotlettrad utan fett och senor
  • 120 g Västerbottensost
  • Salt
  • Peppar från kvarn
  • Vetemjöl att mjöla in rulladerna med
  • 30 g smör samt 2 msk matolja till stekning
  • Sås
  • 2 dl astrakancider eller annan halvtorr cider
  • 2 dl vispgrädde
  • Salt
  • Vitpeppar från kvarn
  • 2 msk finstrimlade persiljeblad
  • Rotfruktsmos
  • 120 g skalad kålrot
  • 120 g skalad rotselleri
  • 140 g skalad morot
  • 50 g skalad lök
  • 120 g skalad potatis
  • (allt skärs i 1 cm stora tärningar)
  • 1 tsk salt
  • 60 g smör
  • Rårörda lingon
  • (kan göras i god tid i förväg)
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker
  • Skär köttet i 12 skivor, ca 50 g styck
  • Skär osten i stänger (ca 1 x 1 x 3 cm) = 10 g styck
  • Instruktioner

    1. Platta ut köttskivorna till ca 2 mm tjocklek. Detta går lättast om man lägger köttet mellan två plastpåsar innan de bankas ut. Salta och peppra. Lägg en oststång på främre kortsida av varje köttskiva. Vik in ca 1 cm längs köttets långsidor så att osten inte rinner ut när den smälter. Rulla ihop till rullader.
    2. Vänd rulladerna i vetemjöl. Stek dem gyllenbruna i smör och olja, och ej på för hög värme, ca 10 minuter. Börja med att steka rulladerna några minuter med skarvsidan nedåt så att de inte öppnar sig. Ös dem då och då under stekningens gång.
    3. Tag upp rulladerna och lägg dem i en plateau eller i en kastrull. Häll cidern i stekpannan och rör om ordentligt från botten. Låt spadet koka ihop tills drygt 1 dl återstår. Tillsätt vispgrädden och låt såsen koka några sekunder. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Sila såsen över rulladerna.
    4. Rotfrukterna Koka rotfrukterna under tiden rulladerna tillagas. Lägg alla grönsakstärningar, utom potatistärningarna, i en kastrull. Fyll på med vatten så att de precis täcker grönsakstärningarna. Salta och koka dem i 10 minuter under lock. Tillsätt potatistärningarna och koka ytterligare i 15 minuter. Häll av det återstående spadet i en kopp. Blanda smöret med rotfruktstärningarna. Mosa dem och vispa till sist moset till lätt och luftig konsistens. Det går lättast med en elektrisk visp. Tillsätt eventuellt lite av grönsaksspadet om det behövs. Avsmaka och tillsätt eventuellt mer salt. Det är bara till en fördel och dekorativt om morötterna inte mosas helt.
    5. Rårörda lingon Rensa och skölj bären. Låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem i en bunke med sockret och krossa dem med en kraftig ballongvisp. Rör tills sockret smält. (Resultatet blir bra även med svenska frysta lingon)
    6. Värm rulladerna i såsen. Lägg upp dem på tallrikar med såsen. Strö den strimlade bladpersiljan över, samt lägg en klick rårörda lingon och rotfruksmoset vid sidan av.

    Liknande recept

    2 d 4 h 5 min
    6
    2
    4.7
    4-6
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben