Äppelkompott

Serverar: 4 portioner

Förr fanns det inte frukt och bär att tillgå hela året om. Därför tog man vara på frukt genom att konservera, koka in och göra kompotter och sylter.

Ingredienser

  • 1 kg fasta syrliga äpplen
  • 5 dl vatten
  • 3 dl socker
  • Citron
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • Vaniljsocker
  • Kanel
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Koka upp vattnet med sockret och låt det koka ett par minuter.
    2. Lägg i äppelkyftorna. Droppa i lite citronsaft. Koka på svag värme tills äpplena är mjuka.
    3. Blanda ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i kompotten.
    4. Ställ kompotten att svalna.
    5. Vispa grädden hårt och smaksätt med lite vaniljsocker och kanel.

    Liknande recept

    5
    2 h
    10-12

    Kommentarer (1)

    Cassiopeya 16 oktober 2013

    Utgick från ditt recept men hade ingen citron hemma. Använde 1 kg skalade, urkärnade äpplen i småbitar och tog bara 1 dl socker då jag föredrar en syrligare kompott. En kanelstång i koket hade gjort susen!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben