Förr fanns det inte frukt och bär att tillgå hela året om.
Därför tog man vara på frukt genom att konservera, koka in och göra kompotter och sylter.
Ingredienser
1 kg fasta syrliga äpplen
5 dl vatten
3 dl socker
Citron
1 msk potatismjöl
3 dl vispgrädde
Vaniljsocker
Kanel
Instruktioner
- Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
Koka upp vattnet med sockret och låt det koka ett par minuter.
- Lägg i äppelkyftorna. Droppa i lite citronsaft.
Koka på svag värme tills äpplena är mjuka.
- Blanda ut potatismjölet med lite vatten och rör ner i kompotten.
- Ställ kompotten att svalna.
- Vispa grädden hårt och smaksätt med lite vaniljsocker och kanel.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Utgick från ditt recept men hade ingen citron hemma. Använde 1 kg skalade, urkärnade äpplen i småbitar och tog bara 1 dl socker då jag föredrar en syrligare kompott. En kanelstång i koket hade gjort susen!