Äppelpaj á lá Mats

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

En paj som innehåller mycket gott, min gamle vän Mats sparade receptet efter att ha ätit äppelpaj i London, hos Mr och Mrs Vinter 1967.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 gram smör
  • Ca 0,5 dl kall mjölk
  • 10 äpplen
  • 0,5-1 dl socker
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk citronsaft
  • Tak till pajen
  • 1,5 dl mjöl
  • 75 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 tsk kanel
  • Instruktioner

    1. Blanda smör och mjöl till pajdegen, späd med mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila svalt.
    2. Paj taket: Banda allt till en ganska kladdig deg.
    3. Skala och skiva äpplena, pressa över citronsaften.
    4. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper. Använd en hög pajform med avtagbar kant. Klä formen med pajdegen, klä kanterna med folie så att degen inte sjunker ihop. Picka i botten och förgrädda pajen cirka 10 min. Packa formen full med äpplen, lite socker och kanel mellan äppelskivorna. Bred ut taket på pajen, den ska täcka ordentligt. Sänk ugnen till 200 grader. Grädda pajen ca en timme. Lägg över folie om den blir för brun.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben