Äppelrutor i långpanna

En härligt saftig kaka, med smaker av äpplen, kardemumma, mandel och en svag smak av citron. Kakan går utmärkt att förvara i frysen och plocka fram till oväntade kaffegäster. I receptet står det 6 äpplen, men jag tog 2 stora och det blev alldeles lagomt.

Ingredienser

  • 200 g smör eller margarin
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl standardmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • Rivet skal av 1 citron
  • Fyllning
  • 6 äpplen (eller 2 stora)
  • 1 dl hackad sötmandel
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º
    2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smöret och mjölken.
    3. Blanda mjöl, bakpulver och citronskal i en bunke, vänd ner det i äggsmeten och rör till en jämn smet.
    4. Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna, ca 28x40 cm.
    5. Fyllning: Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor. Blanda mandel, socker och kardemumma.
    6. Vänd äppelklyftorna i blandningen, fördela klyftorna i smeten. Strö över resten av strösslet över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
    7. Skär kakan i bitar när den har svalnat.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Phoebe 5 september 2009

    Denna äppelkaka bakade jag igår och en i familjen har tjuvsmakat och det lät mmmm från honom=) Kakan har jag skurit upp i rutor och skall med på picknick idag tillsammans med oss o lite släktingar och en flaska vaniljsås så det blir nog allt en mycket trevlig fikastund=)

    bertha 10 oktober 2009

    Jag har även gjort den med hasselnöter och kanel. Det blev nästan ännu godare./Bertha

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben