En härligt saftig kaka, med smaker av äpplen, kardemumma, mandel och en svag smak av citron. Kakan går utmärkt att förvara i frysen och plocka fram till oväntade kaffegäster. I receptet står det 6 äpplen, men jag tog 2 stora och det blev alldeles lagomt.
Ingredienser
200 g smör eller margarin
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl standardmjölk
5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Rivet skal av 1 citron
Fyllning
6 äpplen (eller 2 stora)
1 dl hackad sötmandel
4 msk strösocker
1 tsk nystött kardemumma
Instruktioner
- Ugn 175º
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, rör ner smöret och mjölken.
- Blanda mjöl, bakpulver och citronskal i en bunke, vänd ner det i äggsmeten och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en bakplåtsklädd långpanna, ca 28x40 cm.
- Fyllning:
Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor. Blanda mandel, socker och kardemumma.
- Vänd äppelklyftorna i blandningen, fördela klyftorna i smeten. Strö över resten av strösslet över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Skär kakan i bitar när den har svalnat.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Denna äppelkaka bakade jag igår och en i familjen har tjuvsmakat och det lät mmmm från honom=) Kakan har jag skurit upp i rutor och skall med på picknick idag tillsammans med oss o lite släktingar och en flaska vaniljsås så det blir nog allt en mycket trevlig fikastund=)
Jag har även gjort den med hasselnöter och kanel. Det blev nästan ännu godare./Bertha