Äppelrutor med mandel

Serverar: 30 portioner

Saftiga amarettoäpplen på mördegsbotten, toppas med en smulig crunch och serveras med amarettogrädde. Mums! Amaretto kan ersättas med färskpressad äppeljuice.

Ingredienser

  • 800 g äpplen
  • ¾ dl socker
  • ¾ dl Amaretto (mandellikör)
  • 1 citron, rivet skal
  • Botten
  • 150 g smör
  • 5 dl vetemjöl, 300 g
  • 1 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 msk pressad citron
  • Topping
  • 3 dl havregryn
  • 50 g mandelspån
  • 1 dl socker
  • 100 g smör
  • 1 msk pressad citron
  • Tillbehör
  • Lättvispad grädde
  • Eventuellt Amaretto (mandellikör)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i bitar, ca 2x2 cm. Lägg dem i en gryta och tillsätt socker, likör och citronskal. Koka äpplena utan lock tills de börjar mjukna och det mesta av vätskan kokat in. Låt äpplena svalna.
    3. Botten: Skär smöret i bitar. Lägg det i en matberedare och tillsätt mjöl, socker och bakpulver. Hacka ihop tills smöret finfördelats. Tillsätt ägg och citronsaft och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en liten långpanna, ca 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Fördela äppelbitarna på degen.
    4. Topping: Hacka snabbt ihop alla ingredienser. Smula dem över äpplena.
    5. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i rutor. Servera rutorna med lättvispad grädde, gärna smaksatt med Amaretto.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben