Äppelsmulpaj med mandel

Serverar: 12 portioner

En älskad klassiker med goda havresmulor på toppen.

Ingredienser

  • 125 g mjukt smör
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • Smuldeg
  • ½ dl socker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • Fyllning
  • 4 äpplen
  • 2-3 msk socker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 dl mandel
  • Garnering och tillbehör
  • Florsocker
  • Vaniljsås
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Blanda ihop mjukt smör, florsocker och vetemjöl. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Forma den till en boll, stoppa den i en plastpåse. Låt den vila i kyl 1 timme.
    3. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen och ställ i kylen.
    4. Kalva ut pajdegen och klä en pajform, 24-26 cm i diameter, med den. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter.
    5. Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Blanda socker och kanel, strö över klyftorna. Lägg klyftorna tätt på pajskalet i ett cirkelformat mönster, börja utifrån kanten och fortsätt inåt. Strö över smuldegen. Hacka mandeln grovt och strö över.
    6. Grädda pajen mitt i ugnen 25-30 minuter tills den fått fin gyllenbrun färg. Låt pajen svalna något och pudra sedan över florsocker. Servera pajen med vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben