Äppelspäckad fläskkarré med vitlöksmorötter och mustig sås

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 2 timmar 20 minuter

Fläskkarré brukar traditionellt plommonspäckas eller fyllas med örter, här kommer den äppelspäckade fläskkarrén. Det finns massor med spännande recept på just fläskkarré på MK. Men det här verkar vara det första på karré som späckats med äpple! Kryddningen är också lite annorlunda, tanken gick till att äpple och curry tillsammans med mald ingefära passar väldigt bra ihop. Servera med nystekt färskpotatis beströdd med mycket persilja.

Ingredienser

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 1 äpple
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 krm mald ingefära
  • 2 krm curry
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 dl mörk oxbuljong
  • 4 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • Sås
  • 3 dl steksky
  • 2 dl tjock grädde
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Eventuellt salt
  • Eventuellt peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och kärna ur äpplet, skär det i tunna klyftor.
    2. Putsa köttet och stick skåror med en kniv rakt ner i köttet. Fyll skårorna med äppelklyftor.
    3. Bind upp steken ganska hårt med bindgarn.
    4. Blanda samtliga kryddor i en skål och gnid in köttet noga med kryddblandningen.
    5. Lägg köttet på en liten ugnsplåt eller i en ugnsfast form med lite matolja i bottnen.
    6. Smält smöret och blanda med olja och soja.
    7. Sätt in steken i 175° varm ugn i ca 10 minuter, ta ut och pensla steken med smör, olja och sojablandningen, pensla ett par gånger till under stektiden.
    8. Skala och skär morötterna i mycket tunna stavar, skala och hacka vitlöken, värm upp olivoljan i en vid kastrull och lägg i vitlöken och morötterna, låt fräsa en stund, dock utan att det tar färg. Häll på grönsaksbuljongen och låt det puttra tills morötterna är nästan klara, de skall ha tuggmotstånd kvar.
    9. Stek karrén till en innertemperatur av 83°, ta ut och svep in i aluminiumfolie.
    10. Häll tre dl mörk oxbuljong på stekplåten, blanda och sila upp i en kastrull, låt koka ihop en stund.
    11. Smält smöret till såsen i en gryta, låt mjölet fräsa med någon minut, häll på steksky och grädde och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar om det skulle behövas.
    12. Ta bort steksnöret från karrén och skär upp den i tunna skivor, lägg upp på serveringsfat med morötterna runt omkring.
    13. Sila upp såsen i en skål.
    14. Servera med kokt eller stekt potatis.

    Liknande recept

    4
    1 h 30 min
    4-6
    5

    Kommentarer (6)

    gerd10 20 juni 2009

    Ett toppbetyg till denna rätt.

    Neta52 27 oktober 2009

    Det här tyckte jag var mycket godare än plommonspäckad fläskkarré, dessutom var såsen ovanligt god. Kommer att göra detta fler gånger.

    busan37 8 november 2009

    Sanslöst gott, bättre än med plommon

    4145 26 juni 2010

    Det var verkligen mycket gott. Kommer att gora denna ratt fler ganger.

    gds877 26 augusti 2010

    Verkligen gott, en favorit blir det.

    Jiohanna 6 december 2012

    Jättegott! :-)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben