Äppeltårta.

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme

Hittade detta recept från en mycket gammal kokbok. Tyckte det såg gott ut. Jag har försökt skriva om receptet i vår tids svenska för ursprunget är lite svårt att tyda kanske.

Ingredienser

  • Mördeg
  • 400 g smör
  • 400 g vetemjöl
  • 90 g sötmandel (skållad och riven)
  • 90 g socker
  • Äppelkompott
  • 3 l äpplen
  • 3 kkp socker
  • 1-2 dl vatten
  • Instruktioner

    1. Blanda smör, vetemjöl, socker och mandel till en jämn deg. Låt den ligga kallt en stund.
    2. Skala äpplena och skär dem i klyftor. Koka med socker i vatten till en kompott. Häll upp den och låt den kallna.
    3. Mördegen kavlas ut till ½ cm tjocklek. Klä en form i botten och grädda i ugn ca 200 grader. Låt den sedan kallna. Formens kanter kläs med mördeg, äppelkompotten läggs i och degkanterna viks över frukten. Resten av degen läggs som ett lock på frukten. Tryck till mot den övervikta kanten.
    4. Tårtan gräddas gyllenbrun i ca 200 grader. Låt den svalna innan den stjälps upp och serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben