Äppeltårta Hilde

Serverar: 6-8 portioner

Äppeltårta Hilde

Ingredienser

  • 150 g margarin
  • 1 3/4 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 4-5 syrliga äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 dl riven mandelmassa
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Rör margarinet och sockret pösigt, gärna med elvispens degkrokar, rör sedan i ägget. Blanda mjölet med vaniljsocker och bakpulver och vänd ner blandningen i äggpöset. Arbeta ihop degen hastigt och låt den vila en stund i kylen. Tryck sedan ut den i en form med löstagbar kant, cirka 23 cm i diameter.
    2. Ta ur kärnhusen och klyfta äpplena. Rulla klyftorna i en blandning av kanel och strösocker. Lägg på degbottnen i fint mönster.
    3. Blanda crème fraiche med riven mandelmassa, vaniljsocker och äggula till en smet, bred den över äpplena. Grädda kakan 40-50 minuter i nedre delen av 175 grader varm ugn.
    4. Servera kakan ljum med vaniljsås, kanelgrädde eller kanske vaniljyoghurt.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Doggeliten 7 oktober 2011

    Älskar verkligen din äppeltårta...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben