Äppeltårta med calvados

Serverar: 10 portioner

Riktiga läckerbitar, du blir inte besviken!

Ingredienser

  • Mördeg
  • 150 g mjukt smör
  • 100 g socker
  • 275 g vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 50 g mald mandel
  • 50 g florsocker
  • 50 g mjukt smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk calvados
  • 1 litet ägg
  • 5 äpplen, t ex Aroma
  • Råsocker
  • Vaniljcrème fraiche
  • 1 vaniljstång
  • 1 msk florsocker
  • 3 dl crème fraiche
  • Karamelliserat äpple
  • 1 dl socker
  • Äppelrester från fyllningen
  • 1 msk smör
  • Instruktioner

    1. Blanda ingredienserna till mördegen och lägg kallt att vila i 1-2 timmar. Kavla ut degen ca 2 mm tunn och klä 10 st portionsformar, ca 6-8 cm i diameter. Låt kanten hänga över med 1-1½ cm.
    2. Blanda mandel, florsocker, smör, mjöl, calvados och ägg till fyllningen. Fördela den på mördegsbottnarna. Lägg på en tumtjock skiva äpple och kläm den överhängande kanten deg runt äpplet. Strö över lite råsocker och baka i 200° varm ugn i 12-15 minuter.
    3. Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsocker och crème fraiche.
    4. Finhacka resterna från äpplena. Karamellisera socker i en stekpanna, tillsätt äppelbitarna och koka ihop. Avsluta med 1 msk smör.
    5. Arrangera enligt bild.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben