Äppeltårta med Calvadossås

Serverar: 6 portioner

En ljuvlig läckerhet från fruktträdslundarna i Normandie. En äkta fransk äppeltårta gör du på lövtunna skivor. Äppelaromen återfinns även i såsen, tack vare brännvinet calvados.

Ingredienser

  • 1 utkavlad rund smördegsplatta, 32 cm i diameter
  • 2-3 msk valnötter
  • 3 syrliga äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk smör eller margarin
  • Florsocker
  • Citronmeliss
  • Calvadossås
  • 1 dl tjock grädde
  • 3 dl kall vaniljsås
  • 2-3 msk calvados
  • Instruktioner

    1. Lägg smördegsplattan med sitt bakpapper på en plåt. Pensla 1 cm av kanten med vatten och vik sedan upp kanten så att den blir dubbel. Hacka valnötterna grovt.
    2. Skala äpplena och dela varje äpple i fyra klyftor. Ta ur kärnhuset och skär klyftorna i tunna skivor. Lägg äppelskivorna på smördegen i ett tätt lager och strö på strösocker.
    3. Smält matfettet och droppa det över äpplena. Grädda tårtan i 225 grader, ca 20 minuter, tills degen fått färg och äpplena blivit mjuka.
    4. Vispa grädden lätt, blanda den med vaniljsåsen och rör i calvados. Pudra tårtan med florsocker, garnera med citronmeliss och servera tårtan med calvadossåsen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben