Äppeltårta med pavlovatäcke och kanelkokta äppelklyftor
En mäktig äppelkladdkakebotten krönt med luftig mjukmaräng och ettt riktigt utropstecken allra överst!!
Ingredienser
Botten
100 g smör
3 äggulor
½ dl ljus sirap
2 ½ dl socker
4-5 små rivna äpplen
2 ½ dl vetemjöl
Marängtäcke
3 äggvitor
1 tsk äppelcidervinäger
1 ½ dl socker
Topping
1 ½ dl vatten (drygt)
½ dl gelésocker
1 tsk kanel
1-2 äpplen
Instruktioner
- Smält smöret. Smörj och bröa en kakform.
Vispa äggulorna med sockret och sirapen tills det ljusnar och blir tjockt och pösigt. Rör ner smöret och mjölet.
- Kärna ur äpplena (jag har använt ganska små svenska äpplen) och riv dom på rivjärn direkt ner i smeten. Rör om genast så det rivna inte hinner mörkna i luften.
- Grädda i 175 grader ca 45 minuter. Ta ut kakan och och låt den svalna något medan du gör marängsmeten...
- Sänk ugnsvärmen till knappt 150 grader. Vispa äggvitorna med vinägern tills det är ett lätt skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa länge - tills massan är tjock och styv och lätt att forma.
- Bred det som ett tjockt täcke ovanpå den ljumma, men inte heta, kakan. Gör det helst högst i kanterna och lägst på mitten; det underlättar sista steget. Grädda ca 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
- Lös gelésockret och kanelen i vattnet i en kastrull. Kärna ur det/de sista äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg i äpplena. Koka upp under försiktig omrörning och låt koka 1-2 minuter. Klyftorna ska inte gå sönder.
- Lägg upp äppelklyftorna ovanpå marängtäcket i ett vackert mönster. Låt kanelkoket svalna tills det börjar tjockna och skeda sedan ut det mellan och ovanpå äppelklyftorna. Låt stelna helt och hållet.
Liknande recept
Kommentarer (0)