Äppeltårta med valnötter och russin

Serverar: 12 portioner

Hösttårta. Calvados och kanel smaksätter den här härliga frukttårtan med äpplen och valnötter.

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl
  • ½ krm salt
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • Smör till formen
  • Fyllning
  • 1½ kg mogna äpplen
  • Saft från 1 citron
  • 2 dl farinsocker
  • 125 g smör
  • 2 cl calvados
  • 1 dl russin
  • ½ msk kanel
  • 2 dl grovt hackade valnötter
  • Instruktioner

    1. Blanda samman mjöl, salt och socker på en arbetsyta.
    2. Gör en grop i mitten, strö bitar av smöret runt gropen och lägg äggulorna i gropen.
    3. Använd en vass kniv och hacka smöret och ägget i mjölblandningen tills det blir en grov deg. Använd sen händerna för att knåda till en jämn deg. Forma degen till en boll och slå in den i plastfolie och ställ i kylskåp i 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form, 26 cm i diameter med smör.
    5. Kavla ut degen på mjölad arbetsyta och kavla den rund så att den passar i formen. Tryck ut degen i formen och nagga den med en gaffel.
    6. Tvätta och skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär dem i fina skivor. Placera hälften av äppelbitarna i en skål med lite vatten och hälften av citronsaften.
    7. Placera den andra hälften av äppelbitarna i en kastrull med socker, 75 g smör och calvados. Låt sjuda försiktigt i 10 minuter under omrörning. Mixa till en slät puré med stavmixer. Ta bort äppelmoset från värmen.
    8. Mjuka upp russinen i varmt vatten ca 5 minuter. Ta bort äppelklyftorna från vattnet och värm en kort stund i en kastrull med resterande citronsaft, socker, smör och kanel. Låt svalna. Skivorna ska inte bli för mjuka!
    9. Bred ut äppelmoset på degen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster på toppen. Grädda i förvärmd ugn i 25 minuter tills de är gyllenbruna. 5 minuter innan tårtan är färdig gräddad, strö över hackade valnötter och russin över den.
    10. Ta ut ur ugnen och låt svalna i formen. Servera sen tårtan på ett tårtfat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben