En lättlagad dessert. Sval äppelkräm serverad med kiwitärningar med ett skummigt vaniljmoln.
Ingredienser
400 g äpple
5 dl äppeljuice
2½ msk potatismjöl
1 msk calvados
2 kiwi
Vaniljskum
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
2 ägg
½ dl strösocker
Instruktioner
Skala äpplena och skär dem i fjärdedelar. Ta bort kärnhuset. Skär fjärdedelarna i tunna skivor. Häll äppeljuicen, utom 3 msk, i en kastrull och hetta upp. Lägg i äppelbitarna och låt dem koka 5 minuter.
Blanda potatismjöl och 3 msk kall äppeljuice. Häll redningen i kastrullen och rör om tills vätskan tjocknar. Blanda ner calvados.
Häll krämen i en skål och låt den svalna, rör om då och då. Skala och tärna kiwin. Vänd ner kiwitärningarna i den svala krämen. Ställ krämen i kylen och låt den kallna i 2 timmar.
Gör vaniljskummet. Dela vaniljstången på längden. Häll mjölken i en kastrull, lägg i vaniljstången och hetta upp. Ta upp vaniljstången och skrapa ner de svarta fröna i mjölken.
Separera äggen noggrant. Vispa samman äggulor och socker i en rostfri skål. Vispa ner mjölken och sätt skålen i ett vattenbad. Vispa blandningen i vattenbadet tills den tjocknar cirka 10 minuter.
Ta upp vaniljkrämen från vattenbadet och låt den svalna, rör om då och då. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner det i vaniljkrämen.
Häll upp fruktkrämen i höga glas, fördela lite vaniljskum över fruktkrämen och servera.