Ärtsoppa med rimmat fläsk
Klassiker....
Gott och lättlagat. Gör gärna dubbelt sats och lägg i frysen.
Ingredienser
500 g torkade gula ärter
Vatten
1 gul lök
250 g magert rimmat fläskkött i bit
2 köttbuljongtärningar
2 tsk timjan eller mejram
1 lagerblad
Ev salt
Till servering
Valfri senap
Instruktioner
- Skölj ärterna och lägg dem i en bunke.
Häll på så mycket vatten att det täcker.
Ställ svalt ca 12 tim.
Häll upp ärterna i ett durkslag och skölj dem i kallt vatten.
Låt dem rinna av.
- Skala och skiva löken. Lägg ärterna i en gryta.
Tillsätt lök, kött, buljongtärningar, timjan och lagerblad.
Häll på 2 liter vatten.
Koka under lock på svag värme tills ärterna är mjuka ca 1tim. Ta upp köttet och skär det i tärningar eller skivor.
Späd soppan med mer vatten eller buljong om den är för tjock.
Smaka av med mer timjan eller mejram och ev salt.
Lägg tillbaka köttbitarna i soppan.
- Servera med senap.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Maten här och där
Det är inte bristen utan substituten som får att längta efter maten dä...
En äkta och god klassiker. Kokade och åt igår, med senap och mejram. Mums!